E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33876
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Kam ir tiesības uz mājokļa pabalstu

J
jautā:
10. septembrī, 2024
Anita

Labdien! Sakarā ar gaidāmo apkures sezonu un atbalstu ģimenēm, kurās uz vienu ģimenes locekli ir mazāk nekā 470 eiro, ir šāda situācija. Vecmamma mazdēlam uzdāvinājusi savu dzīvokli, bet mazdēls tajā nedzīvo, jo ir deklarējies citā, proti, savas ģimenes, dzīvoklī. Mazdēlam uzdāvinātajā dzīvoklī dzīvo vecmamma (85 gadus veca pensionāre) un viņas meita, kura ir 62 gadus veca sieviete pirmspensijas vecumā, viņai nav ienākumu, jo nestrādā (laukos darbu nav). Iztikai ir vienīgi vecmammas pensija, kas ir mazliet vairāk par 500 eiro. Vai, ņemot vērā dzīvoklī deklarēto personu kopīgos ienākumus, tiks piešķirts atbalsts apkurei? Vai klāt tiek rēķināti dzīvokļa īpašnieka ienākumi, ja viņš ir deklarēts citā īpašumā, kurā dzīvo arī viņa sieva un bērns? 

A
atbild:
12. septembrī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pašvaldībā ir iespējams saņemt mājokļa pabalstu. Tāds ir paredzēts Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, un tiesības uz minēto pabalstu nosaka, izvērtējot konkrētās mājsaimniecības ienākumus. Tāpēc savas pašvaldības sociālajā dienestā, ja vēlaties konkrēto pabalstu saņemt, būs jāiesniedz iztikas līdzekļu deklarācija. Vērtēšanas kārtība un mājokļa pabalsta piešķiršanas nosacījumi ir noteikti Ministru kabineta noteikumos Nr. 809 “Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu”. 

Iztikas līdzekļu deklarācijā (minēto noteikumu 2. pielikums) ir uzskaitīts, kādus ienākumus ņem vērā, nosakot trūcīgas vai maznodrošinātas personas statusu.  

Sociālais dienests, ja nepieciešams, apseko iesniedzēja norādīto faktisko vai deklarēto dzīvesvietu un izvērtē iespēju sniegt atbilstošu atbalstu. 

Mājsaimniecība ir vairākas personas, kuras dzīvo vienā mājoklī un kopīgi sedz izdevumus, vai viena persona, kura saimnieko atsevišķi. No jūsu izklāstītās situācijas izriet, ka sociālais dienests vērtēs divu cilvēku ienākumus, kas kopā ir tikai 500 eiro mēnesī. 

Dzīvokļa īpašnieka – mazdēla – ienākumi šajā gadījumā nevar tikt pieskaitīti jūsu mājsaimniecības ienākumiem. 

Jums jāsazinās ar savas pašvaldības sociālo dienestu un jānoskaidro, kādu sociālo palīdzību varat saņemt konkrētajā situācijā un kādi dokumenti jāiesniedz, lai pieprasītu mājokļa pabalstu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 100 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas