E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33650
Lasīšanai: 4 minūtes

Tiesībām uz mājokļa pabalstu piemēro arī GMI palielinošo koeficientu

J
jautā:
20. augustā, 2024
Anna

Labdien! Esmu 2. grupas invalīde, un man ir četrus gadus vecs dēliņš. Mani ienākumi ir bērna kopšanas pabalsts 25 EUR, invaliditātes pensija 587 EUR un alimenti 107 EUR. Sakiet, lūdzu, vai man pienākas trūcīgās personas statuss un vai varu lūgt mājokļa pabalstu?  

A
atbild:
29. augustā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sociālo palīdzību piešķir pašvaldības sociālais dienests. Lai noteiktu trūcīgā statusu, tiek izvērtēta mājsaimniecības materiālā situācija. Tāpēc jāiesniedz iztikas līdzekļu deklarācija.

Mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanas, trūcīgas un maznodrošinātas mājsaimniecības statusa noteikšanas kārtību nosaka Ministru kabineta 2020. gada 17. decembra noteikumi Nr. 809 “Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu”.

Šogad trūcīgās mājsaimniecības ienākumu slieksnis visās pašvaldībās ir 343 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 240 eiro katrai nākamajai personai mājsaimniecībā.

Savukārt maznodrošināto statusu piešķir mājsaimniecībai ar lielākiem ienākumiem. Un tas pašvaldībās atšķiras, taču nav lielāks par 549 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 384 eiro katrai nākamajai personai mājsaimniecībā.

Mājokļa pabalsta aprēķinam izmanto citu rādītāju garantētā iztikas minimuma (GMI) sliekšņu summu, kas ir 137 eiro pirmajai personai, 96 eiro otrajai personai mājsaimniecībā. Aprēķinot (pēc formulas) mājokļa pabalsta apmēru, mājsaimniecībai, kurā ir tikai pensijas vecuma personas vai personas ar invaliditāti un bērni, garantēto minimālo ienākumu sliekšņu summai piemēro koeficientu 2.

Formula mājokļa pabalstam.

Pmaj = (GMI1 + GMI2 x N) * KOEF + K – I, kur

Pmaj – pabalsta apmērs;

(GMI1 + GMI2 x N) – garantētā minimālā ienākuma sliekšņu summa mājsaimniecībai;

GMI1 – garantētā minimālā ienākuma slieksnis pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā;

GMI– garantētā minimālā ienākuma slieksnis katrai nākamajai personai mājsaimniecībā;

N – pārējo personu skaits mājsaimniecībā;

KOEF – koeficients, kas noteikts normatīvajos aktos par sociālajiem pakalpojumiem un sociālo palīdzību;

K – rēķinos vai kvītīs aprēķinātā maksājumu  summa par attiecīgo periodu (nepārsniedzot normatīvos noteikto izdevumu summu);

I – mājsaimniecības kopējie ienākumi.

Jūsu mājsaimniecībai, ja esat divi ar bērnu, GMI sliekšņu summa ir 466 eiro (137 + 96 x 2).

Lai saprastu, vai jums ir tiesības uz mājokļa pabalstu un kādā apmērā, jāzina, kādi ir izdevumi par mājokli, summa, kuru var iekļaut aprēķina formulā.

Izdevumiem noteiktās normas ir pieejamas jau minēto Ministru kabineta noteikumu Nr. 809 par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu 3. pielikumā.

Mājokļa pabalstu var pieprasīt mājsaimniecība, kura dzīvo savā īpašumā vai īrētā mājoklī konkrētajā pašvaldībā un tur ir deklarējusi savu dzīvesvietu. Ja mājoklis tiek īrēts, tad ir jābūt noslēgtam īres līgumam par nekustamā īpašuma lietošanu.

Par to, vai jums būs tiesības uz mājokļa pabalstu un kādā apmērā, jāuzzina savas pašvaldības sociālajā dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas