E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27854
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Mājas pārvaldīšana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. novembrī, 2022
Maruta

Sveiki! Kā rīkoties, ja mājas apsaimniekotājs savus pienākumus pilda tikai daļēji, vairāki jautājumi paliek neatrisināti vai ir tikai daļēji atrisināti? Vai šādos gadījumos drīkst nemaksāt apsaimniekošanas maksu? Vai šo maksu var apmaksāt daļēji? Vai par to ir nepieciešams vienoties rakstiski, atrunājot punktus, kas nav izpildīti, vai citādā veidā? Paldies!

A
atbild:
22. novembrī, 2022

Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas tiesiskie aspekti ir noteikti Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā.

Minētā likuma 10. pants nosaka:

“(1) Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas darbības kopumā vai atsevišķu šī likuma 6. pantā noteikto pārvaldīšanas darbību dzīvojamās mājas īpašnieks var uzdot veikt pārvaldniekam (turpmāk – pārvaldīšanas uzdevums). Uzdoto darbību izpildē pārvaldnieks attiecībās ar dzīvojamās mājas īpašnieku kļūst par pakalpojumu sniedzēju šī likuma izpratnē, izņemot gadījumu, kad tas saņēmis pilnvarojumu slēgt līgumu dzīvojamās mājas īpašnieka vārdā.

(2) Dzīvojamās mājas īpašnieks uzdod pārvaldniekam pārvaldīšanas uzdevumu, rakstveidā noslēdzot ar viņu dzīvojamās mājas pārvaldīšanas līgumu (turpmāk – pārvaldīšanas līgums). Dzīvokļu īpašnieki pārvaldīšanas līgumu slēdz saskaņā ar dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu, kas pieņemts Dzīvokļa īpašuma likumā noteiktajā kārtībā. Noslēgtais pārvaldīšanas līgums ir saistošs ikvienam dzīvokļa īpašniekam.

(3) Uzdodot pārvaldniekam pārvaldīšanas uzdevumu, dzīvojamās mājas īpašnieka pienākums ir nodrošināt šī uzdevuma izpildei nepieciešamo finansējumu.”

Tādējādi saistības, kuras veidojas dzīvokļu īpašnieku kopības un pārvaldnieka starpā, ir līgumiskas attiecības.

Civillikuma 1587. pants nosaka – tiesīgi noslēgts līgums uzliek līdzējam pienākumu izpildīt apsolīto, un ne darījuma sevišķais smagums, ne arī vēlāk radušās izpildīšanas grūtības nedod vienai pusei tiesību atkāpties no līguma, kaut arī atlīdzinot otrai zaudējumus.

Uz jums kā dzīvokļa īpašnieku ir attiecināmas Civillikuma 1587. panta normas.

Tas nozīmē, ka, ja kāda no pusēm nepilda noslēgtā līguma nosacījumus, tas neatbrīvo otru pusi pildīt noslēgto līgumu. Ja mājas pārvaldnieks nepilda kādu no pārvaldīšanas līgumā noteiktajiem pienākumiem, dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga celt prasību tiesā vai pārtraukt esošo līgumu ar pārvaldnieku un noslēgt jaunu pārvaldīšanas līgumu ar citu pārvaldnieku. Savukārt, ja pārvaldnieks nepilda kādu pienākumu attiecībā uz jums, tad jums ir tiesības celt prasību tiesā par saistību nepildīšanu.

Ja pušu starpā ir iespējams noslēgt vienošanos par veicamajiem darbiem (kurus ir pienākums veikt pārvaldniekam, taču pārvaldnieks nespēj tos veikt) un izdevumu savstarpējo ieskaitu apsaimniekošanas maksā, tad šāda vienošanās netiks uzskatīta par esošā pārvaldīšanas līguma pārkāpumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 59 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas