E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33280
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Neatņemamās daļas tiesīgo tiesības

J
jautā:
13. jūlijā, 2024
Vija

Labdien! Manam vīram pieder divi pirms laulības iegādāti auto. Ja vīrs laulības laikā pārreģistrē auto uz sievas vārda, bet tad nomirst, kādas ir viņa bērnu no iepriekšējās laulības tiesības uz minētajiem auto, kas ir reģistrēti uz sievas vārda?

A
atbild:
22. jūlijā, 2024

Lai atbildētu uz šo jautājumu, svarīgi saprast, kādas ir mantiskās attiecības starp laulātajiem. Vispārīgi par transportlīdzekļa īpašnieku ir atzīstama tā persona, uz kuras vārda konkrētais transportlīdzeklis ir reģistrēts reģistrā, ko uztur Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD). Civillikuma 89. panta otrā daļa noteic, ka viss, ko laulības laikā laulātie iegūst kopīgi vai viens no viņiem, bet ar abu laulāto līdzekļiem vai ar otra laulātā darbības palīdzību, ir abu laulāto kopīgā manta; šaubu gadījumā jāpieņem, ka šī manta abiem pieder līdzīgās daļās. Tātad, ja starp laulātajiem nav noslēgts laulības līgums par laulāto mantas šķirtību (Civillikuma 117. pants) vai ja transportlīdzekļi nav citādi atzīstami par laulātās atsevišķo mantu saskaņā ar Civillikuma 91. panta noteikumiem, mirušā laulātā bērni prasības kārtībā var prasīt, lai uz pārdzīvojušās laulātās vārda reģistrētie transportlīdzekļi tiek iekļauti mantojuma masā atbilstoši mirušā laulātā daļai laulāto kopmantā.  

Būtiski zināt, uz kāda darījuma pamata vīrs atsavinājis transportlīdzekļus sievai. Ja tā ir dāvana, tad atbilstoši Civillikuma 423., 425. un 1922. panta nosacījumiem mirušā bērniem ir tiesības uz viņu neatņemamo daļu, kas ir puse no tās mantojuma daļas vērtības, kādu neatņemamās daļas tiesīgais manto pēc likuma. Ir nozīme arī tam, vai laulātais ir noformējis testamentu. 

Jebkurā gadījumā jums būtu ieteicams vērsties pie kvalificēta jurista vai zvērināta advokāta, lai saņemtu individuālajam gadījumam atbilstošu konsultāciju. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 86 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas