E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28935
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
2
1
2

Tiesai var lūgt nodibināt pagaidu aizgādnību rīcībspējas ierobežošanai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. martā, 2023
Elīna

Labdien! Vecmāmiņa pēc insulta ir palikusi guloša un bez samaņas. Pensiju saņēma uz mājām, mums līdzekļu tālākai aprūpei pansionātā un zālēm nav. VSAA prasa personas iesniegumu par pensijas novirzīšanu citur vai pilnvaru, lai to saņemtu dēls un apmaksātu medicīnas izdevumus. Pašvaldība prasa vecmāmiņas parakstītu iesniegumu par maznodrošinātā statusa piešķiršanu un krīzes pabalsta piešķiršanu, notārs nav gatavs izveidot pilnvaru dēlam šādu lietu kārtošanai, jo vecmamma nav rīcībspējīga. Pašvaldība piedāvā nokārtot, ka pansionātam novirzītu 85% pensijas, 15% jāatstāj vecmammai privātai lietošanai. Dēls nevar saņemt 15%, lai nopirktu zāles, kuras pansionāts neapmaksā, vecmamma ir bez samaņas, tādēļ pati šo atlikumu nesaņems. Medicīnas dokumenti ir bezcerīgi, jo samaņas nav un tā neatgriezīsies. Vai tiešām vienīgā izeja, kā sakārtot finanšu, pabalstu u. c. ikdienas lietas, ir lūgt tiesai atņemt rīcībspēju, kuras pēc būtības vecmāmiņai vairs nav? Cik ilgs būtu šāds tiesas process? Vai ģimenei ir cerības sagaidīt gala lēmumu pirms vecmammas nāves un uzkrātajiem milzu parādiem?

A
atbild:
23. martā, 2023

Ja pilngadīgai personai ir garīga rakstura vai citi veselības traucējumi un viņa nespēj saprast savas darbības nozīmi vai nespēj savu darbību pati vadīt, kā arī nav cita veida, kā aizsargāt savas tiesības un intereses, tad konkrētajai personai var ierobežot rīcībspēju un nodibināt aizgādnību, bet to var izdarīt tikai, vēršoties tiesā.

Tiesā ir jāvēršas ar prasības pieteikumu par personas rīcībspējas ierobežošanu un aizgādnības nodibināšanu veselības traucējumu dēļ. 

Nav iespējams paredzēt konkrētu termiņu, kādā tiesa izskatīs attiecīgo lietu, jo šādu lietu iztiesāšanai ir nepieciešama rūpīga informācijas iegūšana un izvērtēšana līdz galīgā nolēmuma pieņemšanai, līdz ar to tiesvedības process var noritēt ilgāku laika periodu.

Taču, ja nepieciešams nekavējoties risināt kādu jautājumu personas interesēs (piemēram, noformēt personai pienākošos valsts sociālos pabalstus), tad prasības pieteikumā par rīcībspējas ierobežošanu vienlaikus ir jālūdz tiesu nodibināt personai pagaidu aizgādnību uz laiku līdz sprieduma pieņemšanai par rīcībspējas ierobežošanu (prasības pieteikums tiesā par pagaidu aizgādnības nodibināšanu ir ceļams kopā ar prasību par personas rīcībspējas ierobežošanu un aizgādnības nodibināšanu personai).

Civilprocesa likuma 128. pantā ir norādīta vispārīga informācija par to, kam ir jābūt iekļautam prasības pieteikumā, lai tiesa pieņemtu personas pieteikumu. Saskaņā ar Civilprocesa likuma 265. pantā noteikto pieteikumam par personas rīcībspējas ierobežojumu ir jāpievieno pierādījumi, kas apstiprina rīcībspējas ierobežošanas nepieciešamību personas interesēs (vairāk skat. Civilprocesa likuma 33. nodaļu).

Pēc tiesas sprieduma par personas rīcībspējas ierobežošanu un aizgādnības nodibināšanu bāriņtiesa ar savu lēmumu ieceļ aizgādnībā esošai personai aizgādni.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas