E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33371
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Mantojuma sadalīšana starp otrās šķiras mantiniekiem

J
jautā:
21. jūlijā, 2024
Ana

Labdien! Man nomira brālis, kuram nebija ne sievas, ne bērnu. Palikām es, tēvs un pusbrālis. Mirušajam brālim bija dzīvoklis. Kā saskaņā ar Civillikumu tiks sadalīts mantojums? Vai saprotu pareizi, ka tēvs ir pirmās pakāpes radinieks, es esmu otrās pakāpes radinieks, bet pusbrālis ir trešās pakāpes radinieks? Ja tēvs atsakās no mantojuma, vai tas tiks sadalīts starp mani un pusbrāli? Vai arī mantojums pāries tikai man? Jau iepriekš pateicos par atbildi! 

A
atbild:
25. jūlijā, 2024

Mantinieki manto pēc likuma, ja nav mantojuma līguma vai testamenta. Ja mantojuma atstājējam nav bērnu, tad atbilstoši Civillikuma 403. pantam un 404. panta 2. punktam manto otrā šķira, kurā atrodas tēvs un brāļi/māsas. Ja mantos gan tēvs, gan jūs, tad atbilstoši Civillikuma 414. pantam mantojums tiks sadalīts vienādās daļās starp jums un tēvu, tas ir, ½ jums un ½ tēvam. Savukārt, ja tēvs atsakās vai atraida mantojumu, jūs paliekat vienīgais otrās šķiras mantinieks un attiecīgi saņemsiet visu mantojumu. Pusbrālis kā trešās šķiras mantinieks šajā gadījumā nemantos, jo saskaņā ar Civillikuma 405. pantu zemākas šķiras mantinieks nemanto, ja savu gribu mantot izteicis kāds augstākas šķiras mantinieks. 

Gadījumā, ja mirušais brālis ir sastādījis testamentu vai mantojuma līgumu, mantošanas kārtība atšķirsies. Par testamentāro mantošanu vairāk varat uzzināt šeit. Tāpat ieteicams iepazīties ar LV portālā publicēto skaidrojumu “Kā sakārtot mantojumu, lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas