E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27842
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Skola
1
1
1
1

Telpu vēdināšana skolā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. novembrī, 2022
Mila

Labdien! Man ir jautājums par jauno prasību vidusskolās vēdināt klases starpbrīžos ar pilnībā atvērtiem logiem. Skolotājam īsajos starpbrīžos nav iespējas iziet no klases, jo jāgatavojas nākamajai stundai. Kad klase tiek vēdināta ar pilnībā atvērtiem logiem, tad gaisa temperatūra uzreiz pazeminās līdz āra gaisa temperatūrai, arī gaisa kustības ātrums manāmi palielinās līdz ar klases telpā ieplūstošo gaisu. Kā skolotāji varētu gan izpildīt prasību par klases telpas vēdināšanu ar pilnībā atvērtiem logiem, gan pasargāt sevi no saaukstēšanās, ko var izraisīt straujā temperatūras pazemināšanās klasē?

A
atbild:
28. novembrī, 2022
Veselības inspekcija
Komunikācijas nodaļa
Sarmis Mikuda
LV portāls

Ministru kabineta noteikumu Nr. 610 “Higiēnas prasības izglītības iestādēm, kas īsteno vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības, profesionālās pamatizglītības, arodizglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmas” 2. pielikumā “Minimālā gaisa temperatūra iestādes telpās” noteikts, ka visās mācību telpās minimālajai gaisa temperatūrai ir jābūt +18 ℃. Minēto noteikumu 39. punktā noteikts, ka: “[..] Telpu, kur nav ierīkota mehāniskā ventilācija, regulāri vēdina. Mācību telpu pēc katras mācību stundas vēdina vismaz 10 minūtes (ziemā – vismaz 5 minūtes). Gaiteni, atpūtas un rekreācijas telpu pēc katra starpbrīža vēdina vismaz 10–20 minūtes (ziemā – vismaz 5 minūtes).”

Protams, ārējie normatīvie akti neparedz, kādā veidā logi ir atverami vēdināšanai. Vispārīgs ieteikums jebkurai vēdināšanai gada aukstajā laikā – vēdināt īsu laiku ar plaši atvērtiem logiem. Šādi telpā ieplūst svaigais gaiss, un vienlaikus saglabājas siltums. Savukārt logu pusvirus atvēršana ilgu laiku telpu pilnībā izaukstē. Pašlaik vairs nav spēkā konkrēti, obligāti ievērojami CO2 koncentrācijas normatīvi (Covid-19 ārkārtas situācijas laikā kā norma bija noteikti 1000 ppm), taču tiem ir ieteikuma raksturs. Izvēloties konkrētu telpu vēdināšanas risinājumu, vienmēr jāvadās no tā, kāda ir telpā esošo bērnu un skolotāja pašsajūta, kas signalizē par to, ka svaigs gaiss ir nepieciešams.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 270 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas