SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Aiga Nulle
LV portāls
06. septembrī, 2023
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Skola
3
3

Pāreja uz mācībām tikai latviešu valodā – šķels vai saliedēs sabiedrību?

No šī gada 1. septembra sācies triju gadu posms, kurā notiks pāreja uz mācībām tikai latviešu valodā. Valsts kancelejas pasūtītais pētījums atklāj – 32% aptaujāto uzskata, ka mācīšanās tikai latviešu valodā sabiedrību saliedēs, taču 31% aptaujāto domā, ka tas sabiedrību sašķels. Salīdzinot šīs aptaujas rezultātus ar 2022. gada maijā veiktās aptaujas rezultātiem, atklājas pozitīva tendence – cittautiešu vidū par 3% ir pieaudzis atbalsts pārejai uz mācībām tikai latviešu valodā.

LV portāls jau rakstīja, ka 2023./2024. mācību gads nāk ar virkni pārmaiņām, tostarp vislielākais izaicinājums – pāreja uz mācībām tikai latviešu valodā. No šī gada 1. septembra izglītības process tikai valsts valodā tiks īstenots pirmsskolas izglītībā un pamatizglītības pakāpē 1., 4. un 7. klasē. No 2024. gada 1. septembra mācības tikai valsts valodā uzsāks 2., 5. un 8. klases skolēni, savukārt no 2025. gada 1. septembra – arī 3., 6. un 9. klase.

Uzzini vairāk >>

Vērtējot, kā pāreja uz mācībām tikai latviešu valodā ietekmētu krievvalodīgo iespējas iesaistīties sabiedrības norisēs, 39% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju pauda pozitīvu viedokli, ka mācības latviešu valodā šādas iespējas palielinātu. Tomēr, salīdzinot ar 2022. gada aptauju, par 5% ir samazinājies to cittautiešu viedoklis, kuri piekrīt, ka krievvalodīgo iespējas iesaistīties pieaugs. Iedzīvotāji ar augstāku izglītības līmeni un labākiem ienākumiem vairāk piekrīt tam, ka sabiedrība kļūtu saliedētāka, ja izglītības process notiktu tikai latviešu valodā.

Interneta paneļa socioloģiskajā pētījumā piedalījās reprezentatīva Latvijas sabiedrības izlase – 1000 respondentu vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Pēc Valsts kancelejas pasūtījuma pētījumu veica tirgus un sociālo pētījumu centrs “Latvijas Fakti”.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI