SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Aiga Nulle
LV portāls
15. septembrī, 2023
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Ārlietas
8
8

Latvijas iedzīvotāji atbalsta Ukrainu, tomēr pieaug nogurums no ziņām par karu

LV portāls jau iepriekš apskatīja vienu no Valsts kancelejas pasūtītā pētījuma tēmām – sabiedrības attieksmi pret pāreju uz mācībām tikai latviešu valodā. Otra aptaujas daļa par iedzīvotāju attieksmi pret karu Ukrainā atklāj noturīgu atbalstu Ukrainas cīņā pret Krievijas agresiju. Vienlaikus sabiedrībā pieaudzis nogurums no ziņām par karu un mazinās entuziasms pieciest grūtības, ko varētu radīt Latvijas atbalsts Ukrainai.

Pētījums ataino pozitīvu virzību sabiedrības uzticības kāpumam valsts institūciju un mediju sniegtajai informācijai par karu Ukrainā. Latvijas valsts institūciju sniegtajai informācijai uzticas 59% aptaujāto, kas ir par 9% vairāk nekā 2022. gada decembrī. Savukārt Latvijas mediju informācijai par karu uzticas 57% respondentu, kas ir par 10% augstāks rādītājs nekā pērn decembrī un par 4% vairāk nekā martā. Absolūtais vairākums jeb 79% aptaujāto neuzticas Krievijas valsts medijiem.

Diemžēl saskatāma arī tendence, ka sabiedrība no ziņām par karu sāk arvien vairāk nogurt, – tam piekrituši 56% respondentu. Arī dzīves dārdzības pieauguma radītās finansiālās grūtības ir atstājušas iespaidu uz iedzīvotāju entuziasmu Ukrainas atbalstam. Ja 2022. gada nogalē 52% iedzīvotāju bija gatavi pieciest kara radīto cenu kāpumu, tad šogad tie ir 38%.

Ievērojami retāk atbalstu Ukrainai cīņā pret Krievijas agresiju un uzticēšanos Latvijas institūciju un mediju sniegtajai informācijai pauda aptaujātie cittautieši un iedzīvotāji Latgalē. Šajās respondentu grupās visbiežāk tika arī pausts nogurums par Krievijas karu Ukrainā un nevēlēšanās par to dzirdēt.

Interneta paneļa socioloģiskajā pētījumā piedalījās reprezentatīva Latvijas sabiedrības izlase 1000 respondentu vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Pēc Valsts kancelejas pasūtījuma pētījumu veica tirgus un sociālo pētījumu centrs “Latvijas Fakti”.

LV portāla infografika.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI