E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32530
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Skola

Darba laiks pirms svētku dienām saīsināms arī izglītības iestādēs

J
jautā:
02. maijā, 2024
Kristīne

Labdien! Vai mācību iestādei ir atļauts pēc savas iniciatīvas neievērot saīsinātās pirmssvētku dienas? Jautājot skolas administrācijai, konkrēta atbilde nav saņemta, taču izskan aizbildinājumi par mācību apjomu un kavētu mācību satura apguvi.

A
atbild:
21. maijā, 2024
Sarmis Mikuda
LV portāls

Darba likuma 135. pantā noteikts, ka darba dienas ilgums pirms svētku dienām saīsināms par vienu stundu, ja darba koplīgumā, darba kārtības noteikumos vai darba līgumā nav noteikts īsāks darba laiks. Pedagogi nav izņēmuma mērķgrupa. Arī viņiem ir tiesības uz saīsināto darba laiku pirms svētku dienām.  

Tādējādi ikvienas izglītības iestādes vadītājam ir pienākums nodrošināt Darba likumā noteiktās tiesības uz darba laika saīsināšanu pirmssvētku dienās. Izglītības iestādei ir iespēja organizēt saīsinātu darbu pirmssvētku dienās, par veidiem iepriekš vienojoties ar pedagogiem, lai ievērotu Darba likumā noteikto un nodrošinātu kvalitatīvu mācību procesu. 

Vispārējās izglītības likuma 35. pantā noteikts, ka pamatizglītības posmā mācību stundas ilgums pirms svētku dienām ir 30 minūtes. Analoga norma minētā likuma 45. pantā attiecināta uz vispārējās vidējās izglītības, bet 57. pantā  uz speciālās izglītības programmu īstenošanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas