E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33123
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Veselība
2
2

Obligātā veselības pārbaude izglītības iestāžu darbiniekiem

J
jautā:
26. jūnijā, 2024
Skaidrīte

Labdien! Strādāju pirmsskolas izglītības iestādē, tāpēc man ik gadu ir jāveic obligātā veselības pārbaude. Šogad veicu plaušu rentgenu, kurā netika konstatētas inficēšanās ar tuberkulozi pazīmes. Ģimenes ārsts mani norīkoja uz asins analīzēm un pie ginekologa. Vai ģimenes ārstam ir tiesības neizsniegt man izziņu par atļauju veikt darbu, ja atsakos ik gadu veikt asins analīzes un apmeklēt ginekologu, uzrādot ginekologa izziņu (ginekoloģiski skatīta)? Zinu, ka vīriešiem, kuri nodarbināti izglītības iestādē, ģimenes ārsti nelūdz uzrādīt pierādījumu tam, ka ir apmeklējuši urologu. Vēl viens jautājums par pacienta iemaksu ģimenes ārstam. Vai, veicot ikgadējo OVP darbam, jāveic divi maksājumi  viens par vizīti un otrs par izsniegto izziņu ar atļauju strādāt? Paldies!

A
atbild:
24. jūlijā, 2024

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 447 “Noteikumi par darbiem, kas saistīti ar iespējamu risku citu cilvēku veselībai, un obligāto veselības pārbaužu veikšanas kārtība” 2. pielikumu izglītības iestāžu darbiniekiem reizi gadā obligātajā veselības pārbaudē ir jāveic personas veselības stāvokļa vispārējā novērtēšana (tuberkulozes inficēšanās risku apzināšana, tuberkulozes infekcijas klīnisko pazīmju izvērtēšana) un plaušu rentgenoloģiskā izmeklēšana. 

Savukārt minēto noteikumu 11. punkts nosaka: ja ģimenes ārsts konstatē, ka persona nerada risku citu cilvēku veselībai, ģimenes ārsts izsniedz atzinumu, ka personas veselības stāvoklis atbilst veicamajam darbam, bet, ja ģimenes ārstam ir informācija vai pamatotas aizdomas, ka persona ir inficējusies ar kādu no šo noteikumu 1. pielikumā minētajām infekcijas slimībām un var radīt iespējamu risku citu cilvēku veselībai, ģimenes ārsts izsniedz atzinumu, ka personas veselības stāvoklis neatbilst veicamajam darbam. 

Jums būtu nepieciešams jautāt savam ģimenes ārstam, kāpēc tiek nozīmēti papildu izmeklējumi. Nezinot apstākļus, nav iespējams sniegt viennozīmīgu atbildi uz jautājumu.  

Par izsniegto ģimenes ārsta atzinumu saistībā ar veselības stāvokļa atbilstību veicamajam darbam jāmaksā saskaņā ar ārsta prakses vai ārstniecības iestādes noteikto cenrādi. Tomēr saskaņā ar Darba likuma 82. panta otro daļu izdevumus, kas saistīti ar obligātās veselības pārbaudes veikšanu, sedz darba devējs.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas