E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27050
Lasīšanai: 3 minūtes

Kā notiek rotaļlaukumu pārbaudes

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. augustā, 2022
GUNDEGA

Labdien! Tā kā ir stājušies spēkā noteikumi par rotaļlaukumiem, vēlos noskaidrot, vai jauniešu grupa var rakstīt projektu par sajūtu takas izveidi pašvaldības parkā? Šobrīd neviens nevar atbildēt, jo notiek rotaļlaukumu pārbaudes. Ideja visiem patīk, taču pašvaldība nevar atbildēt, vai projekts tiks atļauts un vērtēts, jo neizprot, vai pēc tam viņiem atkārtoti nevajadzēs kārtot “atļaujas/atzinumu”.

A
atbild:
18. augustā, 2022
Inese Helmane
LV portāls
Patērētāju tiesību aizsardzības centrs
Eva Eglīte, sabiedrisko attiecību speciāliste

Sajūtu parks ir uzskatāms par pakalpojumu un tam jāatbilst Preču un pakalpojumu drošuma likuma 6. panta prasībām.

PTAC informē, ka ir nepieciešams izvērtēt, vai sajūtu parks ir uzskatāms par rotaļu laukumu, uz kuru attiecināmi arī 2020. gada 17. janvāra Ministru kabineta noteikumi Nr. 18 “Spēļu un rekreācijas laukumu drošuma noteikumi”.

Saskaņā ar noteikumu Nr. 18 2. punkta 2.1. apakšpunktā noteikto “noteikumi attiecas uz publiskajiem spēļu un rekreācijas laukumiem, kas tiek aprīkoti ar spēļu vai citu aktivitāšu iekārtām un aprīkojumu, kura atbalsta struktūra nodarbošanās laikā paliek nekustīga un kurš paredzēts, lai kāpelētu, lēkātu, šūpotos, slidinātos, grieztos, rāpotu, līstu, veiktu jebkuru minēto darbību kombināciju vai veiktu darbības savu fizisko vai intelektuālo spēju saglabāšanai vai uzlabošanai”.

Ja sajūtu parka iekārtas un aprīkojums atbilst iepriekš minētajām pazīmēm, tad saskaņā ar noteikumu Nr. 18 5. punktu publiskajam spēļu un rekreācijas laukumam, kurā uzstādītā spēļu vai citu aktivitāšu iekārta ir paredzēta vairāk nekā divu šo noteikumu 2.1. apakšpunktā minēto darbību veikšanai, vai tajā kopā ir uzstādītas vairāk nekā četras spēļu vai citu aktivitāšu iekārtas, ir jāveic pēcuzstādīšanas pārbaudes un laukuma reģistrācija. Prasības pēcuzstādes pārbaudes veikšanai ir noteiktas noteikumu Nr. 18 4. daļā “Pēcuzstādīšanas pārbaude”.

Ņemot vērā iepriekš minēto, ir jāizvērtē, vai, pamatojoties uz sajūtu parkā plānotajām iekārtām un aprīkojumu, parks būs klasificējams kā spēļu laukums, uz kuru būs attiecināmas noteikumu Nr. 18 prasības.

Papildus PTAC vērš uzmanību, ka uz ikvienu pakalpojumu attiecināms Preču un pakalpojuma drošuma likuma 4. panta otrajā daļā noteiktais, ka pakalpojuma sniedzēja pienākums ir sniegt tikai drošu, cilvēka dzīvībai, veselībai un personas mantai, kā arī videi nekaitīgu pakalpojumu. Pakalpojuma sniedzējs ir atbildīgs par sniegtā pakalpojuma drošumu.

Vairāk par prasībām rotaļlaukumiem lasāms publikācijā “Jaunas prasības publiski pieejamiem bērnu spēļu laukumiem”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas