SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Aiga Nulle
LV portāls
06. janvārī, 2024
6
6

Lai iepirkšanās internetā būtu droša

Iegādāties preces un pakalpojumus interneta vidē ir ērti un izdevīgi, tomēr ir svarīgi būt piesardzīgiem un pirms tam rūpīgi pārbaudīt informāciju par tirgotāju. Starptautiskā interneta izpētes un konsultāciju uzņēmuma “Gemius” e-komercijas pētījumā iegūtie dati liecina: pēdējo sešu mēnešu laikā vairāk nekā 81% iedzīvotāju ir iepirkušies internetā. Pieaugot e-vidē veikto pirkumu skaitam, pieaug arī sūdzību skaits. Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) informē, ka 2023. gada 11 mēnešos kopā saņemti 3366 patērētāju iesniegumi par situācijām, kas radušās, iepērkoties internetā vai sociālajos medijos. Lai izvairītos no krāpniecības, PTAC apkopojis pamatinformāciju ar noderīgiem padomiem, kā identificēt uzticamus tirgotājus.

“Iepērkoties internetā, ieteicams izvēlēties Eiropas Savienībā reģistrētus tirgotājus, tādējādi jūs varat vieglāk aizstāvēt savas tiesības un saņemt izsmeļošu informāciju par preci un skaidrus līguma nosacījumus. Nereti pircējs pat nezina, kurā valstī iepērkas. Cilvēks redz vien skaistu mājaslapu ar uzrakstiem latviešu valodā un domā, ka tas ir Latvijā. Taču var izrādīties, ka pirkums tiek veikts pat ārpus Eiropas Savienības. Jāatgādina, ka, pasūtot preces no interneta veikala, kas reģistrēts ārpus Eiropas Savienības, var nākties rēķināties ar papildu izmaksām, precei šķērsojot Latvijas robežu. Turklāt ir jāpievērš uzmanība tam, kādas ir iespējas risināt strīdus un kādi ir preču atpakaļsūtīšanas nosacījumi,” atgādina PTAC direktore Baiba Vītoliņa.

Ja prece iegādāta Eiropas Savienībā reģistrētā interneta veikalā un pēc rakstiskas sūdzības nosūtīšanas veikals problēmu nerisina vai arī nesniedz atbildi uz nosūtīto sūdzību, jāvēršas Eiropas Patērētāju informēšanas centrā.

PTAC pieredze liecina: ja prece netiek piegādāta vai tā ir nekvalitatīva, tad visbiežāk vietnē nav norādīta kontaktinformācija, līdz ar to nav iespējas pārbaudīt, kur attiecīgā vietne ir reģistrēta. Godīgam komersantam nav, ko slēpt, tāpēc katra tirgotāja pienākums ir norādīt pilnu un patiesu informāciju par uzņēmumu – reģistrācijas numuru, juridisko un fizisko adresi, e-pasta adresi, kā arī citus saziņas līdzekļus.

Ja kontaktinformācija ir norādīta, tad papildu informāciju par juridisko personu, kas ir atbildīga par darījumiem, u. c. datus var iegūt Uzņēmumu reģistra tīmekļvietnē

Lai informētu un izglītotu patērētājus par viņu tiesībām un pienākumiem saistībā ar iepirkšanos internetā, kā arī izgaismotu biežāk pieļautās kļūdas, līdz janvāra beigām norisinās PTAC informatīvā kampaņa “Netici brīnumiem internetā!”. Kampaņas atklāšanā SIA “Tet” IT drošības pārvaldnieks Uldis Lībietis uzsvēra, ka norēķiniem drošāk ir izmantot tādas starpmaksājumu platformas kā “PayPal” vai “AliPay”, jo tad ir iespēja apstrīdēt negodīgu darījumu. “Tas ir starpnieks, kas ietur naudas summu. Strīdu gadījumos veikals nesaņems naudu, kamēr nebūs atrisināta konkrētā problēma. Kredītkartes arī ir labs rīks, bet ne visus darījumus varēs apstrīdēt. Eiropas Savienībā obligāta ir “3D Secure” aizsardzība. Tas nozīmē, ka papildus maksājumu kartes datiem darījums jāapstiprina, pieslēdzoties internetbankai,” skaidroja U. Lībietis.

Savukārt “Printful” maksājumu un krāpniecības novēršanas komandas vadītājs Reinis Dāvidsons atzina: lai atpazītu viltojumu, svarīgi ir pievērst uzmanību cenai un salīdzināt produktu ar pārējiem piedāvājumiem internetā. Viltus produkti bieži tiek reklamēti kā brīnumlīdzekļi, piemēram, skaistumkopšanas un homeopātijas jomā, solot neticamus rezultātus, tādēļ svarīgi ir pārbaudīt atsauksmes un sūdzības par konkrēto produktu un pārdevēju. Tāpat jāpievērš uzmanība mājaslapai, tostarp domēnam, jāsalīdzina veikala nosaukums ar mājaslapas adresi, jāpārbauda, vai ir norādīti lietošanas noteikumi, privātuma politika un informācija par pašu uzņēmumu. “Ja mājaslapā ir norādīta kontaktinformācija, tad ir vērts nosūtīt jautājumu uz e-pasta adresi, jo bieži vien krāpnieki nemaz neatbildēs un e-pasta adrese izrādīsies neīsta,” rosināja R. Dāvidsons.

LV portāla infografika

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI