E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25351
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Drošība
3
3

Pirmstermiņa atbrīvošana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. janvārī, 2022
Gatis

Labdien. No 2022. gada izmainījās likums par pakāpēm slēgta tipa cietumos, kas paredz ātrāku atbrīvošanu. Mans paziņa ir notiesāts pēc 253. p. 2. daļas. Šobrīd viņam bija jāiegūst augstākā pakāpe, bet cietums atliek izvērtēšanas komisiju cietumā noteiktās karantīnas dēļ. Pēc jaunajām izmaiņām, iegūstot augstāko pakāpi, var uzreiz iesniegt lūgumu par pirmstermiņa atbrīvošanu nosacīti vai ar elektronisko uzraudzību?

A
atbild:
07. martā, 2022

Nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu no soda paredz Krimināllikuma 61. pants. Tātad personu, kas notiesāta ar brīvības atņemšanu, izņemot īslaicīgu brīvības atņemšanu, var nosacīti pirms termiņa atbrīvot no pamatsoda izciešanas, ja ir pamats uzskatīt, ka tā pēc atbrīvošanas spēs iekļauties sabiedrībā, neizdarot noziedzīgu nodarījumu.

Ņemot vērā notiesātā personību un uzvedību soda izciešanas laikā, nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu no soda var noteikt, ja:

  • notiesātais ir sasniedzis noteiktu resocializācijas rezultātu;
  • notiesātais atbilstoši iespējām ir labprātīgi atlīdzinājis ar noziedzīgo nodarījumu radīto kaitējumu;
  • notiesātajam pēc atbrīvošanas ir iespējas tiesiskā ceļā iegūt eksistences līdzekļus;
  • ir pagājis kriminālsodu izpildi reglamentējošā likumā noteiktais laiks pēc soda piemērošanas par soda izciešanas režīma pārkāpumu, un nav spēkā esošu sodu par brīvības atņemšanas soda izpildes laikā izdarītiem administratīvajiem pārkāpumiem;
  • notiesātais risina un ir gatavs turpmāk risināt savas psiholoģiskās problēmas, kas izraisīja vai varētu izraisīt noziedzīga nodarījuma izdarīšanu;
  • notiesātais piekritis ārstēties no alkohola, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu atkarības, ja noziedzīgo nodarījumu izdarījis alkohola, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu atkarības dēļ.

Nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu no soda var ierosināt, kad notiesātais faktiski ir izcietis ne mazāk kā trīs ceturtdaļas no noteiktā soda, ja tas piespriests par sevišķi smagu noziegumu, kā arī, ja notiesātais ir persona, kas agrāk bijusi nosacīti pirms termiņa atbrīvota no soda un no jauna izdarījusi tīšu noziegumu neizciestās soda daļas laikā.

Tātad notiesātais var tikt atbrīvots no pamatsoda izciešanas nosacīti pirms termiņa, ja tiesa, kura lems šo jautājumu, gūs pārliecību, ka persona pēc atbrīvošanas spēs iekļauties sabiedrībā, neizdarot jaunus noziegumus.

Nosacīti pirms termiņa atbrīvojot no soda, notiesātajam var piemērot elektronisko uzraudzību atbilstoši Krimināllikuma 61. panta otrajai daļai. Detalizētāk par pirmstermiņa atbrīvošanu ar elektroniskās uzraudzības aproci var iepazīties LV portāla publikācijā: Pirmstermiņa atbrīvošana: ātrāk – ar elektroniskās uzraudzības aproci.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas