E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2471
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Par darba laika uzskaiti nakts darba veicējam

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. jūnijā, 2013
valdis

Esmu kravas auto vadītājs, izvadāju maizi pa veikaliem, darbs no pm - pk sākas plk. 1.55 naktī - beidzās apm -10.00, darba ilgums 8 stundas. Vai man pienākas 1. virsstunda darba tabelē, jo nakts maiņas ilgums esot 7 stundas? Vai darbs nakts stundās svētku dienu naktīs tiek apmaksāts tāpat kā darbadienu nakts stundās +50%? Paldies.

A
atbild:
19. jūnijā, 2013
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Konsultatīvā centra vadītāja

Nakts darba definīcija ietverta Darba likuma 138.panta pirmajā daļā, kas noteic, ka nakts darbs ir ikviens darbs, ko veic nakts laikā no pulksten 22 līdz 6 vairāk nekā divas stundas. Nakts darbinieks ir tāds darbinieks, kas parasti veic nakts darbu saskaņā ar maiņu grafiku vai vismaz 50 dienas kalendāra gadā.

Darba likumā nakts darbiniekiem ir noteikti vairāki atvieglojumi, t.sk. arī jautājumā par darba laika regulējumu. Saskaņā ar Darba likuma 138.panta trešo daļu nakts darbiniekam normālais dienas darba laiks, proti, 8 stundas, saīsināms par vienu stundu, izņemot gadījumus, ja nakts darbiniekam, kura darbs saistīts ar īpašu risku,  darba laiks saīsināts par 1 stundu atbilstoši Darba likuma 131.panta trešajai daļai.

Tomēr jāatzīmē, ka, pamatojoties uz Darba likuma 138.panta trešo daļu darba devējam ir tiesības nakts darbiniekam normālo dienas  darba laiku par 1stundu nesaīsināt, ja tas nepieciešams uzņēmuma darbības īpatnību dēļ.

Darba likums nekonkretizē uzņēmuma darbības īpatnību saturu un darba apstākļus, kādos darba laiks būtu saīsināms. Taču darba devējam jāņem vērā, ka nakts darbs ir viens no tiem darba vides riska faktoriem,  kas var radīt risku nodarbinātā drošībai un veselībai.  Tādējādi, saskaņā ar darba aizsardzību regulējošo normatīvo aktu prasībām, darba devējam, izvērtējot nakts darbinieka darba apstākļus un darba laiku, jāņem vērā arī darba vides risku novērtēšanas rezultāti.

Darba likuma 67.pants paredz, ka darbinieks, kas veic nakts darbu, saņem piemaksu ne mazāk kā 50 procentu apmērā no viņam noteiktās stundas vai dienas algas likmes, bet, ja nolīgta akorda alga, – piemaksu ne mazāk kā 50 procentu apmērā no akorddarba izcenojuma par paveiktā darba daudzumu.

Ja darbinieks veic darbu svētku dienā nakts stundās, tad par nostrādāto laiku viņam jāsaņem piemaksa gan par nakts darbu saskaņā ar Darba likuma 67.pantu, gan arī piemaksu par darbu svētku dienā, kura saskaņā ar Darba likuma 68.panta pirmo daļu nosakāma ne mazāk kā 100 procentu apmērā no viņam noteiktās stundas vai dienas algas likmes, bet, ja nolīgta akorda alga, – ne mazāk kā 100 procentu apmērā no akorddarba izcenojuma par paveiktā darba daudzumu. Abas piemaksas summējas.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas