E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24395
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Atstādināšana no darba pienākumu veikšanas

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. oktobrī, 2021
Sanita

Labdien! Man ir jautājums saistībā ar vakcinēšanos pret Covid-19 un grūtniecību. Esmu darba attiecībās un gaidu bērniņu. Darba devējs ir pateicis, ka obligāti jāpotējas, bet ārsts ieteica vakcīnu neveikt (dažādu apsvērumu dēļ). Vai tiešām šajā situācijā mani var atlaist no darba, ja nebūšu vakcinējusies?

A
atbild:
21. oktobrī, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ministru kabineta rīkojums Nr. 720 Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu pēc 15. novembra paredz darba devēja tiesības atstādināt uz ārkārtas situācijas laiku līdz 2022. gada 11. janvārim no darba pienākumu veikšanas tos darbiniekus, kas nav uzsākuši vai termiņā līdz 15. novembrim pabeiguši vakcināciju.

Zāļu valsts aģentūras vietnē publicētajā informācijā ir skaidrots: balstoties uz šobrīd pieejamajiem datiem, pēc Covid-19 vakcīnas saņemšanas risks grūtniecēm vai sievietēm, kas baro bērnu ar krūti, nav sagaidāms, kā arī nav datu par negatīvu ietekmi uz auglību. Latvijas Ginekologu asociācija ir izstrādājusi vadlīnijas un rekomendē vakcinēt grūtnieces un sievietes, kas baro bērnu ar krūti, ja, piemēram, grūtniece pieder pie kādas no augsta saslimšanas riska grupām.  

  • Laboratorijā veiktie pētījumi neuzrāda ne kaitīgu iedarbību grūtniecības laikā, ne negatīvu ietekmi uz auglību. Ja laboratoriski pētījumi ar dzīvniekiem neuzrāda potenciāli nevēlamu ietekmi uz grūtniecību cilvēkam, tad zāļu dokumentācijā parasti tiek norādīts, ka pirms lietošanas grūtniecības laikā jāizvērtē riski un guvumi sievietei un auglim.
  • Parasti pirmsreģistrācijas klīniskajos pētījumos grūtnieces un sievietes, kas baro bērnu ar krūti, neiesaista dažādu apsvērumu dēļ. Vakcīnas pret Covid-19 nav bijis izņēmums.
  • Dati par lietošanu grūtniecības laikā parasti tiek iegūti ilgtermiņā pēc zāļu, arī vakcīnu, reģistrācijas, kad zāles tiek lietotas lielam cilvēku skaitam. Ietekme uz grūtniecību un augli tiek pastāvīgi uzraudzīta un analizēta.
  • Pirms reģistrācijas arī pretgripas vakcīna netika pētīta grūtniecēm. Dati par lietošanu grūtniecības laikā tika iegūti ilgākā laika posmā pēc reģistrācijas, plašai sabiedrībai lietojot šīs vakcīnas.  

Tādējādi tikai ārstējošais ārsts var palīdzēt izlemt par vakcinēšanās nepieciešamību grūtniecības laikā, balstoties uz visu risku un ieguvumu izvērtējumu gan sievietei, gan auglim. Ja jūsu ārsts rekomendē nevakcinēties, tad jums būtu jāiesniedz darba devējam ārsta izziņa.

Vairāk par darbinieku atstādināšanu lasiet skaidrojumā Darbinieku atstādināšana ārkārtējās situācijas laikā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas