E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24137
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
4
4

Ja daudzdzīvokļu mājā avārijas situāciju dēļ regulāri tiek pārtraukta ūdens padeve

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. septembrī, 2021
Samanta

Bieži radusies situācija, ka daudzdzīvokļu namā visai mājai atslēdz ūdeni, jo notikusi kāda pārvada avārija. Vai ir kādi normatīvie akti par to, ka apsaimniekotājam ir nekavējoties jāinformē iedzīvotāji par ūdens atslēgšanu? Kā arī vai ir kādi normatīvie akti, kas paredz ūdens nodrošināšanu iedzīvotājiem tajā laikā, kamēr ūdens padeve ir pilnībā atslēgta?

A
atbild:
09. septembrī, 2021

Pēc jautājuma var saprast, ka biežie ūdens padeves pārtraukumi notiek pilsētas ūdens pārvadu avāriju dēļ. Gan normatīvie akti, gan līgumi paredz, ka šādos gadījumos tīklu turētājs paziņo par notikušo avāriju pakalpojumu ņēmējiem. Par pakalpojumu ņēmēju daudzdzīvokļu mājās dažkārt no pakalpojumu sniedzēju puses tiek uzskatīts mājas kopīpašuma pārvaldnieks, līdz ar to pakalpojumu sniedzēji ne vienmēr izplata paziņojumus par ūdens padeves pārtraukumu visās daudzdzīvokļu mājās. Ir gadījumi, kad paziņojumu par notikušo ūdens padeves traucējumu izplata mājas pārvaldnieks. Paziņojuma forma var būt dažāda, piemēram, tas var tikt nosūtīts papīra, īsziņas vai e-pasta vēstules formā. Ja ūdens padeves atjaunošana ieilgst uz vairākām dienām, tad ūdens apgādes uzņēmumam jānodrošina dzeramā ūdens piegāde iedzīvotājiem, piemēram, atvedot ūdeni pie mājas iepriekš paziņotā laikā un vietā.

“Rīgas ūdens” informē: normatīvajos aktos paredzēts, ka pakalpojuma sniedzējam avārijas gadījumā jānodrošina tās novēršana 48 h laikā, ja nerodas sarežģījumi. Ja rodas (un tur ir virkne dažādu nosacījumu), tad var šo termiņu pagarināt. Uz bojājumiem nama apsaimniekotāja pārziņā esošajos tīklos tas gan neattiecas.

Ūdens cisterna avāriju gadījumā parasti tiek nodrošināta pēc pirmā pieprasījuma, tas ir, pēc klienta zvana dispečerdienestam. “Rīgas ūdenim” ir divas cisternas, tāpēc var gadīties, ka tās visās vietās uzreiz neieradīsies. Cisternas arī nestāv attiecīgajās vietās visu laiku – tās atbrauc, izsniedz ūdeni un aizbrauc, bet, ja nav citu objektu, tad pagalmā pastāv arī ilgāk. Par ūdens piegādes laikiem parasti iedzīvotājiem tiek paziņots.

Nosakot savas darbības, “Rīgas ūdens” balstās uz šādiem normatīvajiem aktiem: Ūdenssaimniecības pakalpojumu likums, Ministru kabineta noteikumi Nr. 174 “Noteikumi par sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanu un lietošanu” un Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. 17 “Rīgas pilsētas centralizētās ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmas ekspluatācijas, lietošanas un aizsardzības saistošie noteikumi”.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas