E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29247
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Vai jāziņo, ja mainās deklarēto personu skaits dzīvoklī

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. aprīlī, 2023
Laura

Labdien! Vai pastāv likums, regulējums vai noteikumi, ka fiziskajai personai būtu obligāti jāziņo namu apsaimniekotājam, ja mainās deklarēto cilvēku skaits īpašumā?

A
atbild:
24. aprīlī, 2023
Inese Helmane
LV portāls
Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācija
Ģirts Beikmanis, valdes priekšsēdētājs

Tiešā veidā šī norma tiesību aktos nav izteikta, bet dzīvoklī deklarēto personu skaits jāziņo gadījumos, ja kāds no kopējā mājā esošajiem pakalpojumiem tiek sadalīts atbilstoši dzīvokļos deklarēto cilvēku skaitam. Dzīvokļa īpašuma likums nosaka katram dzīvokļa īpašniekam pienākumus, tostarp norēķināties par pakalpojumiem, kā arī piedalīties īpašuma pārvaldīšanas procesā, kas ietver arī kopējo mājas maksājumu sadali. Ja kāds pakalpojums tiek dalīts uz deklarēto iedzīvotāju skaitu, dzīvokļa īpašnieka pienākums ir nodrošināt nepieciešamo informāciju, lai varētu veikt pakalpojumu sadali.

LV portāls jau ir informējis, ka atbilstoši Iedzīvotāju reģistra likuma 21. pantam iestādēm, komersantiem un organizācijām, kā arī fiziskajām personām ir tiesības saņemt no Iedzīvotāju reģistra statistiskās ziņas. Nekustamā īpašuma apsaimniekotājam, veicot maksas pakalpojuma samaksu un iesniedzot pieprasījumu, kura pielikumā ir pievienoti dokumenti, kas apliecina, ka apsaimniekotājs attiecīgo nekustamo īpašumu apsaimnieko, ir tiesības saņemt informāciju par noteiktajā datumā deklarēto personu skaitu dzīvokļos. Šāda informācija tiek izsniegta, lai apsaimniekotājs saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto kārtību noteiktu komunālo pakalpojumu samaksas apmēru, piemēram, par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu un asenizāciju.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas