E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28476
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
4
4

Ūdens korekcija

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. janvārī, 2023
Lana

Labdien! Mums ir strīds ar namu pārvaldi. Trīsistabu dzīvoklī (103. sērija, 2. variants) veicam kapitālo remontu. Projekts ir saskaņots. Vannasistabā “čūska” pilnība noņemta, karstais ūdens atslēgts. Gāzes vietā izmantojam indukcijas plīti, ir ievilktas jaunas caurules, lai virtuvē un vannasistabā būtu siltais ūdens no boilera. Namu pārvalde uzskata, ka ir jāmaksā par karstā ūdens korekciju un karstā ūdens cirkulāciju vannasistabā (“čūska”). Rēķinā ir summa par karstā ūdens korekciju no 4 līdz 10 eiro un karstā ūdens cirkulāciju vannasistabā (“čūska”) – no 8 līdz 12 eiro. Pamatojums: visa mājai ir karstais ūdens un tā cirkulācija vannasistabā (“čūska”). Vai namu pārvaldei ir taisnība? Paldies par atbildi!

A
atbild:
23. janvārī, 2023
Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācija
Ģirts Beikmanis, valdes priekšsēdētājs

Mājā ir izbūvēta kopēja karstā ūdens apgādes sistēma. Lai dzīvokļu īpašumos nodrošinātu karstā ūdens pieejamību, mājas iekšējos tīklos notiek nepārtraukta karstā ūdens cirkulācija. Karstā ūdens cirkulācijas rezultātā notiek enerģijas zudumi, turklāt tos neietekmē karstā ūdens patēriņš, un dvieļu žāvētājs ir tikai neliels šīs sistēmas redzamais posms. Mājas kopējie karstā ūdens cirkulācijas zudumi ievērojami nemainīsies, ja atsevišķā dzīvoklī demontē dvieļu žāvētāju un karsto ūdeni nelieto.

Par atsevišķa dzīvokļa izņemšanu no visu dzīvokļu īpašnieku mājā patērēto resursu maksājumu sadales var lemt tikai dzīvokļu īpašnieku kopība, šādu lēmumu pieņemot Dzīvokļa īpašuma likumā noteiktajā kārtībā.

Daudzdzīvokļu mājā parasti karstais ūdens tiek gatavots mājas siltummezglā. Ja to nodrošina mājas ūdens uzskaites mērinstrumenti, tad ūdens korekciju var rēķināt arī atsevišķi aukstajam un karstajam ūdenim. Ūdens korekcijas maksājums parasti ir saistīts nevis ar enerģiju, bet ūdens (kā vielas) sadali starp mājas kopējo skaitītāju (tas parasti ir viens aukstā ūdens skaitītājs) un visu dzīvokļos esošo skaitītāju summu (aukstie un karstie). Tas, ka dzīvoklis lieto tikai auksto ūdeni, nav pamats nepiedalīties ūdens skaitītāju nesakritību kompensēšanā (ūdens korekcija).

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas