E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23663
Lasīšanai: 2 minūtes
10
10

Kad darbiniekam izmaksājams atlaišanas pabalsts

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. jūlijā, 2021
AIja

Labdien. Mans vīrs strādā firmā S par tālbraucēju jau vairāk nekā 20 gadus. Viņš vēlas pārtraukt darba attiecības ar firmu S. Vai viņam pienākas kompensācija par nostrādātajiem gadiem?

A
atbild:
30. jūlijā, 2021
LV portāls
Zaida Kalniņa

No jautājuma nav saprotams, par kādu kompensāciju vēlaties noskaidrot.

Ja runa ir par neizmantotā atvaļinājuma kompensāciju, tad, izbeidzot darba tiesiskās attiecības, darbiniekam ir jāsaņem neizmantotā atvaļinājuma kompensācija par visiem neizmantotā atvaļinājuma periodiem. Proti, ja darbinieks nav bijis atvaļinājumā piecus vai desmit gadus, tad pienākas kompensācija par pieciem vai desmit gadiem. To nosaka Darba likuma 149. panta piektā daļa.

Ja ar kompensāciju ir domāts atlaišanas pabalsts, kura apmēru aprēķina no darbinieka uzņēmumā nostrādātā kopējā stāža, tad šī pabalsta izmaksa atbilstoši Darba likuma regulējumam ir atkarīga no darba attiecību izbeigšanas pamatojuma.

Ja darbinieks pats izlemj uzteikt darba līgumu, pamatojoties uz Darba likuma 100. pantu, tad atlaišanas pabalstu darba devējam likums neuzliek par pienākuma izmaksāt.

Atlaišanas pabalstu darba devējam nav obligāti jāizmaksā arī, ja par darba attiecību izbeigšanu puses vienojas un paraksta vienošanās līgumu, pamatojoties uz Darba likuma 114. pantu.

Savukārt, ja darba attiecību uzteikumu izsaka darba devējs, tad atlaišanas pabalsta izmaksa ir jāveic, ja darba attiecības tiek izbeigtas, pamatojoties uz Darba likuma 101. panta pirmās daļas 6., 7., 8., 9. vai 10. punktu.

Protams, pastāv iespēja, ka atlaišanas pabalstu darbiniekam darba devējs izmaksā uzņēmuma iekšējos dokumentos noteiktā kārtībā.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas