E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24645
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Dzīvesvietas deklarēšanas mērķis: būt sasniedzamam tiesiskajās attiecībās ar valsti un pašvaldību

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. novembrī, 2021
Zanda

Dzīvesbiedrs (nav laulības) ar mūsu kopīgo bērnu izvācas no dzīvokļa (mans īpašums), bet vēlas, lai bērns paliktu deklarēts manā dzīvoklī. Ja bērns ir deklarēts manā īpašumā, vai tas rada tiesisku pamatu pēc kāda laika arī viņa tēvam deklarēties manā īpašumā un tur dzīvot, jo tur ir deklarēts viņa bērns?

A
atbild:
16. novembrī, 2021
Linda Ņikona
LV portāls

Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 3. pants paredz, ka dzīvesvieta ir jebkura personas brīvi izraudzīta ar nekustamo īpašumu saistīta vieta (ar adresi), kurā persona labprātīgi apmetusies ar tieši vai klusējot izteiktu nodomu tur dzīvot, kurā dzīvot tai ir tiesisks pamats un kuru šī persona atzīst par vietu, kur tā sasniedzama tiesiskajās attiecībās ar valsti un pašvaldību.

Personai ir tiesisks pamats apmesties uz dzīvi noteiktā nekustamajā īpašumā, ja:

  • tai pieder šis nekustamais īpašums;
  • attiecībā uz to ir noslēgts īres vai nomas līgums;
  • īpašuma lietošanas tiesības tā ieguvusi uz laulības, radniecības, svainības vai cita likumiska vai līgumiska pamata.

Vēršam uzmanību, ka Dzīvesvietas deklarēšanas likuma mērķis ir panākt, lai ikviena persona būtu sasniedzama tiesiskajās attiecībās ar valsti un pašvaldību. Minētais likums nosaka personas pienākumu deklarēt dzīvesvietu, kā arī deklarējamo ziņu apjomu un uzskaites kārtību. Taču saskaņā ar šā likuma 2. panta otro daļu dzīvesvietas deklarēšanas fakts pats par sevi nerada civiltiesiskas saistības.

Proti, dzīvesvietas deklarēšanas process ir atdalīts no īpašuma un īres tiesībām uz dzīvojamo platību. Respektīvi, nedz deklarētās dzīvesvietas adreses anulēšana neizraisa īpašuma vai īres tiesību zaudēšanu, nedz prettiesiska dzīvesvietas deklarēšana neizraisa īpašuma vai īres tiesību iegūšanu.

Kā iepriekš LV portālam norādījusi Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, diemžēl valsts labvēlību jeb maksimāli vienkāršoto deklarēšanās kārtību negodprātīgi cilvēki mēdz izmantot ļaunprātīgi, melojot par deklarēšanās tiesisko pamatu un deklarējot savu dzīvesvietu tur, kur patiesībā nav tiesību deklarēties. Taču šādai rīcībai var būt nepatīkamas sekas, jo par nepatiesu ziņu sniegšanu draud sods, turklāt mājokļa īpašnieks var pašvaldību lūgt anulēt ziņas par fiktīvi deklarēto iedzīvotāju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 74 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas