E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23221
Lasīšanai: 2 minūtes

Darba līguma uzteikums grūtniecei

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. maijā, 2021
Tatjana

Labdien! Ja uzņēmumā notiek reorganizācija, tiek likvidētas līdzšinējās amatu vietas un darbinieki tiek pārcelti uz citu uzņēmumu, vai darba devējam ir tiesības atlaist grūtnieci?

A
atbild:
28. jūnijā, 2021
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Gita Oškāja, zvērināta advokāte

Jautājumā aprakstītā situācija vedina domāt, ka notiek uzņēmuma pāreja. Proti, tā ir situācija, kad viens uzņēmums vai tā patstāvīga, identificējama daļa tiek nodota citai personai uz līguma pamata.

Ja ir konstatējama uzņēmuma pāreja, tā pati par sevi nevar būt par pamatu darba līguma uzteikumam. Tomēr tas neierobežo darba devēja tiesības uzteikt darba līgumu, ja tas ir pamatots ar saimniecisku, organizatorisku, tehnoloģisku vai līdzīgu pasākumu veikšanu uzņēmumā, kā rezultātā var notikt darbinieku atlaišana.

Ja uzņēmumā tiek veikti saimnieciski, organizatoriski, tehnoloģiski vai līdzīgi pasākumi, tad darba devējs ir tiesīgs uzteikt darba līgumu, pamatojoties uz kādu no Darba likuma 101. panta pirmajā daļā minētajiem gadījumiem, tostarp panta 9. punktu “darbinieku skaita samazināšana”.

Samazinot darbinieku skaitu, ir jāņem vērā Darba likumā noteiktā uzteikuma izsniegšanas kārtība un ierobežojumi. Darba likuma 109. pants noteic, ka darba devējam aizliegts, pamatojoties uz Darba likuma 101. panta pirmās daļas 9. punktu, uzteikt darba līgumu grūtniecei. Tomēr likums neaizliedz pusēm labprātīgi vienoties un izbeigt darba tiesiskās attiecības, pamatojoties uz pušu vienošanos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas