E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23155
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Piebūve – apdrošināšana un kadastrālā uzmērīšana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. maijā, 2021
Valija

Ir apdrošināta māja, bet mājai ir uzcelta klāt neliela piebūve, kura vēl nav inventarizācijas plānā un zemesgrāmatā, līdz ar to šī piebūve nav apdrošināta. Vai teorētiski apdrošināšanas atlīdzības saņemšanas gadījumā vēl līdz piebūves inventarizācijai ir risks, ka apdrošināšanas atlīdzība netiek izmaksāta nemaz un vēl tiek noteikts naudas sods? Cik maksā piebūves inventarizācija (30 m2) un ierakstīšana zemesgrāmatā, kādi ir secīgi šīs procedūras soļi, un vai par tās veikšanu jau pēc piebūves uzcelšanas paredzēta soda nauda; ja tā, tad kādā apmērā?

A
atbild:
17. maijā, 2021

Latvijas Apdrošinātāju asociācija skaidro: tā kā piebūve nav apdrošināta, tad varam runāt tikai par atlīdzības saņemšanu par māju pašu. Atlīdzībai par māju nevajadzētu būt atkarīgai no piebūves, jo māja ir kadastrālās uzmērīšanas lietā un zemesgrāmatā, tikai piebūve nav. Jebkurā gadījumā šo jautājumu būtu jāuzdod konkrētam apdrošinātājam. Iespējams, ka var apdrošināt arī piebūvi kā būvniecības stadijā esošu ēku/ēkas daļu, kas nav nodota ekspluatācijā, ja konkrētais apdrošinātājs to piedāvā.

Primāri ir jāsazinās ar konkrēto apdrošinātāju un uzmanīgi jālasa konkrētā apdrošināšanas līguma noteikumi – kas tieši ir apdrošināts, kādi ir apdrošināti riski, kādi ir izņēmumi, kāda ir apdrošinājuma summa un atlīdzības izmaksas nosacījumi. Īpašuma apdrošināšana ir brīvprātīgais apdrošināšanas veids, kurā ir iespējamas ļoti dažādi apdrošināšanas līguma nosacījumi atkarībā no apdrošinātāja piedāvājuma, klienta vajadzībām un konkrētā objekta un līguma specifikas. Iespējams, līgumā tādas specifiskas nianses nemaz nav minētas, un tad ir tieši jākonsultējas ar savu apdrošinātāju.

Lai pasūtītu piebūves kadastrālo uzmērīšanu, piebūves īpašniekam jāvēršas Valsts zemes dienestā (VZD). Pasūtot pakalpojumu – piebūves kadastrālo uzmērīšanu –, iesniegumam jāpievieno pakalpojuma izpildei nepieciešamie dokumenti (būvprojekts un būvatļauja), kas noformēti atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajām prasībām. Ja pakalpojuma izpildei nepieciešamie dokumenti ir pieejami būvniecības informācijas sistēmā, tad iesniegumam dokumenti nav jāpievieno, bet iesnieguma saturā jānorāda būvniecības lietas numurs.

Šobrīd ēkas kadastrālo uzmērīšanu VZD iespējams pasūtīt:

  • portālā latvija.lv, izmantojot e-pakalpojumu “Iesniegums iestādei” (šajā gadījumā iesniegums būs derīgs bez droša elektroniskā paraksta);
  • sūtot ar drošu elektronisko parakstu parakstītu iesniegumu uz VZD oficiālo e-adresi;
  • sūtot ar drošu elektronisko parakstu parakstītu iesniegumu uz kādu no VZD klientu apkalpošanas centra elektroniskā pasta adresēm;
  • valstī noteikto epidemioloģisko ierobežojumu laikā – pa pastu uz jebkuru VZD klientu apkalpošanas centra adresi nosūtot pašrocīgi parakstītu iesniegumu.

Ja pakalpojuma pasūtīšanas laikā rodas tehniski jautājumi par pakalpojuma pasūtīšanu elektroniski, par pakalpojuma izpildei iesniedzamajiem dokumentiem vai nepieciešama cita veida konsultācija, aicinām sazināties ar VZD klientu apkalpošanas speciālistiem pa informatīvo tālruni 67038800 vai nosūtīt jautājumu uz elektroniskā pasta adresi info@vzd.gov.lv.

Lai noskaidrotu aptuvenās piebūves kadastrālās uzmērīšanas izmaksas, aicinām izmantot ēkas kadastrālās uzmērīšanas kalkulatoru, ievadot tajā pieprasīto informāciju par uzmērāmo objektu. Ar kalkulatoru aprēķinātajai aptuvenajai samaksai par pasūtījuma izpildi ir tikai informatīva nozīme.

Ar zemesgrāmatu saistītajām nodevām var iepazīties šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas