E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17862
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Reģistri
11
11

Iestāde un tās reģistrācijas numurs

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. augustā, 2019
Ilze

Publiskas personas (iestādes) rekvizītos parādās reģistrācijas numurs. Lūdzu, palīdziet man saprast, kas šo reģistrācijas numuru piešķir (reģistra turētājs), kā tas veidojas, kāds ir tā tiesiskais pamats un kāds ir reģistrācijas mērķis. Tā, piemēram, Latvijas Republikas Saeimai ir reģistrācijas numurs 90000028300 (UR mājaslapas dati). 

A
atbild:
04. septembrī, 2019
Uzņēmumu reģistrs
Silga Celma, Juridiskās nodaļas vadītājas vietniece

Saskaņā ar likuma “Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru” 18.18. panta pirmo daļu publisko personu un iestāžu sarakstā par publiskajām personām un iestādēm ieraksta minētajā normā uzskaitītās ziņas, arī iestādes reģistrācijas numuru. Likuma “Par nodokļiem un nodevām” 15.1. panta pirmā prim daļa noteic, ka Uzņēmumu reģistrs (UR) publiskās personas un iestādes likumā “Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru” un citos likumos noteiktajā kārtībā ieraksta publisko personu un iestāžu sarakstā un piešķir reģistrācijas numuru, kas vienlaikus ir arī nodokļu maksātāja reģistrācijas kods. Tādējādi saskaņā ar minētajām normām un atbilstoši likuma “Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru” 18.20. panta otrajai daļai, ierakstot  publisko personu un iestāžu sarakstā publisko personu vai iestādi, tai piešķir reģistrācijas numuru. Tā kā atbilstoši likumam sarakstu ved un ierakstus tajā izdara Uzņēmumu reģistrs, tad no jauna reģistrētai publiskai personai vai iestādei reģistrācijas numuru piešķir UR informācijas sistēma, par pamatu ņemot īpašu algoritmu. Nevienā normatīvajā aktā nav noteikts, kā veidojams šis vienotais reģistrācijas numurs.

Papildus vēršu uzmanību, ka līdz saraksta izveidei saskaņā ar Ministru kabineta 2001. gada 27. marta noteikumiem Nr. 150 “Noteikumi par nodokļu maksātāju un nodokļu maksātāju struktūrvienību reģistrāciju Valsts ieņēmumu dienestā” Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu maksātāju reģistrā tika reģistrētas visas no valsts vai pašvaldības budžeta finansētās valsts vai pašvaldību iestādes (ne tikai tiešās pārvaldes iestādes), kā arī citas no valsts vai pašvaldības budžeta finansētas publiskās personas un tiešās valsts pārvaldes iestādes, kas netiek finansētas no valsts vai pašvaldību budžeta, kā patstāvīgi nodokļu maksātāji. Uzsākot saraksta vešanu, atbilstoši likuma “Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru” pārejas noteikumu 28. punktam Valsts ieņēmumu dienests nodeva UR savā rīcībā esošās sarakstā ierakstāmās ziņas par nodokļu maksātāju un nodokļu maksātāju struktūrvienību reģistrā esošajām (iepriekš Valsts ieņēmumu dienesta uzturētajā nodokļu maksātāju reģistrā reģistrētajām) publiskajām personām un iestādēm – nodokļu maksātājiem. Tādējādi, uzsākot minētā saraksta vešanu, UR līdz tam izveidotajām publiskajām personām un iestādēm jaunus reģistrācijas numurus nepiešķīra, bet sarakstā iekļāva tādas ziņas, kādas tās saņēma no Valsts ieņēmumu dienesta līdz 2018. gada 1. martam.

Reģistrācijas numura piešķiršanas mērķis ir nepārprotami identificēt iestādi starp citām publiskām personām un nodrošināt iestādes institucionālo vienību sistēmā (līdzīgi kā fiziska persona tiek nepārprotami identificēta pēc personas koda). Kā jau norādīts, reģistrācijas numurs vienlaikus kalpo arī kā nodokļu maksātāja reģistrācijas numurs. Tāpat reģistrācijas numurs tiek izmantots oficiālās elektroniskās adreses izveidei e-adreses katalogā (jo oficiālā elektroniskā adrese sastāv no UR piešķirtā reģistrācijas numura).

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas