E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22639
Lasīšanai: 4 minūtes
3
3

Kā privatizēt koplietošanas telpu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. martā, 2021
Artis

Labdien! Vēlējos noskaidrot informāciju par kopīpašuma iegādi. Man pieder dzīvoklis bēniņu stāvā, blakus manam dzīvoklim ir maza koplietošanas telpa, kuru es vēlētos iegūt savā īpašumā. Mājā kopā ir 7 dzīvokļi, esmu jau izrunājis ar kaimiņiem, ka vēlētos atpirkt no visiem šo mazo telpu (vēl nekādi dokumenti nav parakstīti). Vēlētos saprast konkrēti pa soļiem, kas būtu jādara, lai varētu privatizēt šo telpu. Paldies!

A
atbild:
12. martā, 2021
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jolanta Kramerovska, zvērināta advokāte
Valsts zemes dienests
Hardijs Lāns, vecākais sabiedrisko attiecību speciālists

Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 16. panta 2. daļas 1. punktu dzīvokļu īpašnieku kopības kompetencē ir lemt par kopīpašuma daļas pārgrozīšanu (palielināšanu, samazināšanu), šāda lēmuma pieņemšanai ir nepieciešams, lai “par” nobalso visi dzīvokļu īpašnieki. Ja visi dzīvokļu īpašnieki ir piekrituši kopīpašuma daļas maiņai, tad, ievērojot dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumā noteikto, dzīvokļa īpašuma un kopīpašuma izmaiņu reģistrācija notiek saskaņā ar Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumu. Par reģistrācijai nepieciešamajiem dokumentiem un kārtību jāinteresējas Valsts zemes dienestā (VZD).

Alternatīvs risinājums, kas ir vienkāršāks un lētāks, varētu būt blakus esošās kopīpašuma telpas nodošana atsevišķā lietošanā, nostiprinot šo tiesību zemesgrāmatā. Saskaņā ar “Dzīvokļa īpašuma likuma”16. panta 2. daļas 6. punktu dzīvokļu īpašnieku kopība jautājumu par kopīpašuma daļas nodošanu lietošanā var izlemt, ja par kopīpašuma daļas nodošanu lietošanā balsojuši dzīvokļu īpašnieki, kas pārstāv vairāk nekā pusi no dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašumiem.

Ja ir saņemta 100% dzīvokļu īpašnieku piekrišana, tad dzīvokļa īpašniekam ir jāvēršas būvvaldē. Būvvaldes speciālists iepazīsies ar konkrēto situāciju un izskaidros, kādus dokumentus nepieciešams sagatavot un iesniegt būvvaldē, lai īstenotu ieceri.

Tad, kad būvvalde ir akceptējusi plānotās izmaiņas (telpas pievienošanu dzīvoklim) un īpašnieks ir veicis būvniecības dokumentācijā paredzētos būvdarbus, dzīvokļa īpašniekam ir jāvēršas Valsts zemes dienestā, lai aktualizētu datus Kadastra informācijas sistēmā un veiktu dzīvokļa kadastrālo uzmērīšanu.

Ārkārtējās situācijas laikā pakalpojumu iespējams pieprasīt attālināti, izmantojot portālā latvija.lv pieejamo e-pakalpojumu “Iesniegums iestādei” vai iesniegumu un tam pievienotos dokumentus nosūtot pa e-pastu. Pamācība, kā portālā kadastrs.lv pasūtīt pakalpojumu, pieejama šeit.

Pasūtot pakalpojumu, papildus brīvas formas iesniegumam par kadastrālo uzmērīšanu un datu aktualizāciju Kadastra informācijas sistēmā Valsts zemes dienestā jāiesniedz būvvaldes apstiprināta būvniecības dokumentācija, tostarp dokuments, kas satur norādes par telpu grupu lietošanas veidiem.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 273 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas