E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21488
Lasīšanai: 4 minūtes
9
9

Diskriminācija maternitātes dēļ

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. oktobrī, 2020
Gunta

Labdien! Šobrīd vēl divas dienas atrodos BKA. Kad devos atvaļinājumā, manā vietā tika paaugstināta cita darbiniece, līdz ar to tika pieņemta amatā uz nenoteiktu laiku. Aptuveni mēnesi pirms BKA beigām uzņēmumā, kurā strādāju, pieteicos uz vakanci, kas ir līdzvērtīga manam amatam pirms došanās atvaļinājumā (iepriekš biju jaunākais kategorijas vad., vakance, kurai pieteicos, ir kategorijas vad.). Es atbilstu visām amata prasībām. Mani izsauca uz pārrunām un lūdza pirms tām veikt uzdevumu, respektīvi, man bija jāpiedalās konkursā tāpat kā citiem dalībniekiem. Pēc pārrunām man darba vadītāja lika noprast, ka neesmu pietiekami kompetenta šim amatam un nepieciešams cilvēks, kas nebūs jāapmāca. Trīs dienas pirms atgriešanās darbā man piezvanīja uzņēmuma personāldaļas speciālists un paziņoja, ka šobrīd nevar piedāvāt neko citu kā tikai amatu “vecākais kategorijas asistents”. Ja pēc darba algas tas varētu atbilst iepriekš ieņemtajam amatam, tad pēc pienākumu raksturojuma gan ne. Uzskatu, ka tā ir pazemināšana amatā un manis sodīšana un diskriminēšana. Vakance, kurai pieteicos (kategorijas vadītājs), vēl joprojām ir atvērta. Vēlos noskaidrot, vai tas, ka atrodos BKA un “esmu izkritusi no darba tirgus”, var būt pamatojums pazemināšanai amatā. Kā arī vēlos lūgt skaidrojumu terminiem “vadītājs” un “asistents”.  Vai šie termini jebkādā nogrieznī ir vērtējami kā līdzīgi vai līdzvērtīgi? Paldies!

A
atbild:
28. oktobrī, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.

Darba likuma 156. panta ceturtā daļa darbiniekiem, kas izmanto bērna kopšanas atvaļinājumu, paredz tiesības uz iepriekšējā darba saglabāšanu. Tikai tad, ja tas objektīvu iemeslu dēļ nav iespējams, darba devējs nodrošina līdzīgu vai līdzvērtīgu darbu ar darbiniekam ne mazāk labvēlīgiem darba apstākļiem un nodarbinātības noteikumiem.

Kā skaidro Darba likuma komentāri un atsauce uz AT Civillietu departamenta 2014. gada 12. novembra spriedumu lietā Nr. SKC-2608/2014(C28374713), norma nodrošināt BKA bijušu darbinieci ar līdzīgu vai līdzvērtīgu darbu nav atkarīga no darba devēja izvēles vai iespējām. Tā ir imperatīva, un darba devēja atkāpšanās no tiesību normā noteiktā pienākuma nav pieļaujama.

Tādējādi aizvietotājs nevar tikt iecelts amatā uz nenoteiktu laiku, bet gan uz laiku, kamēr darbā atgriežas BKA izmantojušais darbinieks.

No jautājumā sniegtās informācijas konteksta Profesiju klasifikatorā amats “vadītājs”, iespējams, atbilst 2.3. profesiju mazajai grupai “121 Komercpakalpojumu un administratīvie vadītāji”. Šajās profesijās nodarbinātie vada jebkuras īpašuma formas un saimnieciskās darbības veida uzņēmumu komercpakalpojumu jomā; komercpakalpojumu un administratīvo struktūrvienību vadītāji plāno, vada un koordinē savu darbību tiešā uzņēmuma vadītāja vadībā. Savukārt “asistenti” ir īpašiem mērķiem sagatavoti palīgi augsti kvalificētiem “vadītājiem”.

Līdz ar to abi amati nav vērtējami kā līdzvērtīgi. To atzīst arī zvērināts advokāts Imants Muižnieks: “Vadoties tikai pēc amata nosaukuma, ir grūti pateikt, vai piedāvātais amats ir līdzīgs vai līdzvērtīgs. Attiecībā uz samaksu tas vērtējams individuāli, taču vērā jāņem arī amata pienākumi, darba apstākļi utt. Uzskatu, ka konkrētajā gadījumā asistents un vadītājs, visticamāk, nebūs līdzvērtīgi.”

Par diskrimināciju Darba likuma izpratnē uzskatāma arī personas aizskaršana un norādījums to diskriminēt. Atšķirīga attieksme nav atļauta dzimuma, rases, valodas, ģimenes stāvokļa, seksuālās orientācijas vai piederības arodbiedrībām dēļ.

Attiecībā uz diskrimināciju advokāts I. Muižnieks piebilst: “Minētie apstākļi norāda uz tiešo diskrimināciju maternitātes dēļ.”

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas