E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19543
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Darba devējs nav tiesīgs piemērot darbiniekam līgumsodu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. martā, 2020
Andris

Labdien! Vai ir spēkā darba devēja sastādītais pielikums darba līgumam, kurš paredz sava veida “līgumsodu” par darbā pieļautajām kļūdām? Piemēram, algas samazināšana, ja pieļautas vairāk nekā 5 gramatiskas kļūdas uz 5000 teksta zīmēm. Vai tādi noteikumi nav pretēji Darba likuma 6. panta saturam? Ja tie ir pretēji darba likumam, kam tieši man jāziņo par šo pārkāpumu?

A
atbild:
25. martā, 2020
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

Darba likuma 6. panta pirmā daļa noteic, ka nav spēkā darba koplīguma, darba kārtības noteikumu, kā arī darba līguma un darba devēja rīkojumu noteikumi, kas pretēji normatīvajiem aktiem pasliktina darbinieka tiesisko stāvokli.

Savukārt Darba likuma 6. panta otrā daļa noteic, ka nav spēkā darba līguma noteikumi, kas pretēji darba koplīgumam pasliktina darbinieka tiesisko stāvokli. Ņemot vērā Darba likuma 6. pantu un to, ka Darba likums neparedz nekādas soda sankcijas darbiniekam, piemēram, līgumsodu,  secināms, ka nav spēkā tādi darba līguma, darba devēja rīkojuma noteikumi, darba koplīguma un darba kārtības noteikumi, kuros paredzētas sankcijas darbiniekiem. Proti, ja darbinieks ir izdarījis pārkāpumu, tad darba devējs ir tiesīgs:

Par darba tiesiskās attiecības un darba aizsardzību regulējošo normatīvo aktu pārkāpumiem var ziņot Valsts darba inspekcijai, detalizētāka informācija pieejama Valsts darba inspekcijas mājaslapā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas