E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22010
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Finanses
1
4
1
4

Vai iemaksu depozīta kontā var veikt skaidrā naudā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. decembrī, 2020
Vlad

Labdien! Vai ir iespējams tieši depozīta kontā skaidrā naudā ieskaitīt nodrošinājumu 10% apmērā no nekustamā īpašuma novērtējuma?

A
atbild:
04. janvārī, 2021
Inese Helmane
LV portāls
AS "Swedbank"
Jānis Krops, mediju attiecību vadītājs

Skaidrā naudā veikt iemaksu uzreiz depozīta kontā nav iespējams. Pirmkārt, ja šis depozīta maksājums ir drošības nauda dalībai nekustamā īpašuma izsolē, tad pretendenta uzvaras gadījumā depozīta maksājums ir daļēja iemaksa par īpašuma iegādi, un normatīvi noteic, ka Latvijā darījumi ar nekustamo īpašumu netiek atļauti skaidrā naudā. Otrkārt, skaidras naudas iemaksa jebkādā kontā, kas vēlāk tiek izmantota darījumiem, automātiski kļūst par bezskaidras naudas darījumu. Tāpēc šāda veida iemaksas “Swedbank” klienti var veikt caur savu norēķinu kontu, pārskaitot līdzekļus tālāk uz jebkuru sevis izvēlētu kontu darījuma veikšanai. Ja izsoles pretendents nav “Swedbank” klients, bet vēlas izmantot tieši “Swedbank” pakalpojumus šāda depozītmaksājuma veikšanai, tad šai personai vispirms būtu nepieciešams atvērt norēķinu kontu, iemaksāt tajā nepieciešamo summu un pārskaitīt to uz izsoles vajadzībām norādīto depozītam paredzēto kontu. Norēķina konta atvēršana privātpersonām ir bez maksas, tāpat arī konta slēgšana, ja pēc darījuma klients nevēlas turpināt izmantot “Swedbank” pakalpojumus. Tāpēc šāda konta atvēršana neradīs papildu izmaksas.

LV portāls jau rakstīja, ka 2019. gada 1. maijā stājās spēkā likuma “Par nodokļiem un nodevām” grozījumi, ar kuriem ir aizliegts veikt skaidrā naudā nekustamo īpašumu atsavināšanas darījumus. Tātad ne fiziska, ne juridiska persona nav tiesīga par skaidru naudu pirkt vai pārdot nekustamo īpašumu.

Aizliegums veikt darījumus ar nekustamo īpašumu skaidrā naudā attiecas uz visiem nodokļu maksātājiem, tostarp fiziskajām personām, kuras neveic saimniecisko darbību.

Iepriekš likums noteica, ka darījuma summa virs 7200 eiro ir maksājama bezskaidras naudas veidā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas