SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. maijā, 2019
Lasīšanai: 2 minūtes
43
43

Nekustamo īpašumu par skaidru naudu nevar ne pirkt, ne pārdot

Stājas spēkā 01.05.2019.
Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Šodien, 1. maijā, stājas spēkā likuma “Par nodokļiem un nodevām” grozījumi, ar kuriem ir aizliegts veikt skaidrā naudā nekustamo īpašumu atsavināšanas darījumus. Tātad ne fiziska, ne juridiska persona nav tiesīga par skaidru naudu pirkt vai pārdot nekustamo īpašumu.

Aizliegums turpmāk veikt darījumus ar nekustamo īpašumu skaidrā naudā attiecas uz visiem nodokļu maksātājiem, tajā skaitā fiziskajām personām, kuras neveic saimniecisko darbību.

Nekustamo īpašumu atsavināšanas darījumiem, kuri noslēgti pirms 2019. gada 1. maija un kuru darbība turpinās pēc šī datuma, skaidras naudas aizlieguma norma piemērojama ar 2020. gada 1. janvāri. Tāds pārejas periods ir paredzēts likuma grozījumu pārejas noteikumos.

Līdz šim likums noteica, ka darījuma summa virs 7200 eiro ir maksājama bezskaidras naudas veidā.

Likumprojekta anotācijā norādīts, ka skaidras naudas lietošana darījumos apgrūtina nodokļu administrācijai iespēju kontrolēt nodokļu (nodevu) aprēķināšanas un maksāšanas pareizību, jo nav efektīvu instrumentu skaidras naudas darījuma pierādīšanai, tai skaitā, vai skaidras naudas saņemšana/nodošana faktiski ir notikusi.

Bezskaidras naudas aprite nozīmē vieglāku un efektīvāku izsekojamību un kontroli, ņemot vērā, ka šajā gadījumā informācija par darījuma norisi tiek atspoguļota kontu pārskatos, kurus nodokļu administrācija var pieprasīt un analizēt, veicot nodokļu kontroles pasākumus. Turklāt bezskaidras naudas apritē ir iesaistītas kredītiestādes un maksājumu pakalpojumu sniedzēji, uz kuriem attiecināmas prasības izvērtēt, vai kontā esošie līdzekļi nav saistīti ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, nepieciešamības gadījumā sniedzot attiecīgajām iestādēm informāciju par aizdomīgu vai neparastu darījumu. Tādējādi tas ir kā papildu mehānisms, kas nodrošina, ka nodokļu administrācijas rīcībā būs informācija par nodokļu maksātājiem, kuru darījumi būtu padziļināti izvērtējami.

Labs saturs
43
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI