SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
23. janvārī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Nodokļi
12
12

Ja internetā pelna naudu, jāreģistrējas VID

Stājas spēkā 01.01.2019.
Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Likumā “Par nodokļiem un nodevām” papildināta struktūrvienības definīcija, nosakot, ka tā ir arī tīmekļvietne, kurā tiek veikta cita veida saimnieciskā darbība, kuras rezultātā tiek gūti ieņēmumi.

FOTO: Freepik

Ja tīmekļvietnē ir iespējams pasūtīt, rezervēt, veikt apmaksu par preci vai pakalpojumu, vietne jāreģistrē Valsts ieņēmumu dienestā kā struktūrvienība. Tīmekļvietne jāreģistrē kā struktūrvienība arī tad, ja tiek veikta cita veida saimnieciskā darbība, no kuras gūst ienākumus, piemēram, publicēti apmaksāti reklāmas baneri.

Kopš šā gada 1. janvāra reģistrācijas pienākumu precizējoši nosaka likuma “Par nodokļiem un nodevām” grozījumi, ar kuriem likuma 1. panta 24. punktā ir papildināta struktūrvienības definīcija.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) vērš uzmanību, ka, veicot saimniecisko darbību internetā, nepieciešams reģistrēt tīmekļvietni kā struktūrvienību, ja tā atbilst likuma “Par nodokļiem un nodevām” 1. panta 24. punkta definīcijai. Definīcijai ar 2019. gada 1. janvāri ir jauna redakcija:

“Struktūrvienība – juridiskās personas vai uz līguma vai norunas pamata izveidotu fizisko un juridisko personu grupu vai to pārstāvju (citas personas) teritoriāli nošķirta saimnieciska vienība, kuras atrašanās vietā tiek veikta saimnieciskā darbība Latvijas Republikā vai ārpus tās. Struktūrvienībai nav juridiskās personas statusa. Par struktūrvienību uzskata arī tīmekļa vietni vai mobilo lietotni, kurā ir izvietotas preču vai pakalpojumu tirdzniecības un pasūtījumu pieņemšanas vai komplektēšanas sistēmas, pasūtījumu sistēma vai norēķinu sistēma vai kurā veic cita veida saimniecisko darbību, kuras rezultātā tiek gūti ieņēmumi.”

Struktūrvienību iespējams reģistrēt VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) sadaļā “Reģistri”. Strādāt šajā sadaļā var lietotāji, kuri ir attiecīgā EDS klienta pilnvaroti vai amatpersonas, citiem lietotājiem sadaļa pieejama tikai skatīšanās režīmā.

VID norāda, ka, reģistrējot struktūrvienību – tīmekļvietni, struktūrvienības nosaukumā jānorāda tīmekļvietnes adrese, savukārt struktūrvienības veids jāizvēlas “tīmekļa vietne”.

Struktūrvienības nosaukums jāievada šādā formātā: “www.domens.lv” (.eu, .com, cits) vai “www.subdomens.domens.lv” (.eu, .com, cits), t.i., bez papildu vārdiem. Katra tīmekļvietne jāreģistrē kā atsevišķa struktūrvienība.

Vairāk informācijas (tostarp par gadījumiem, ja saimnieciskā darbība tiek veikta kādā tirdzniecības platformā (piemēram, “www.ebay.com”, “www.etsy.com”, “www.ebay.de”, “www.amazon.com” un tamlīdzīgi) vai sociālajos tīklos (piemēram, “Facebook.com”))

VID informatīvajā materiālā personām, kuras veic darījumus internetā.

Likuma “Par nodokļiem un nodevām” Saeimā 2018. gada 1. novembrī pieņemto grozījumu (tajos ir arī citas jaunas normas) anotācijā norādīts, ka to mērķis ir uzlabot nodokļu administrēšanas procesa regulējumu cīņai pret izvairīšanos no nodokļu nomaksas digitālās ekonomikas jomā. Par termina “struktūrvienība” precizēto definīciju, raksturojot iepriekš konstatētās problēmas, paskaidrots, ka informatīvās tīmekļvietnes, kuras neatbilst struktūrvienības definīcijai, bieži piedāvā izvietot reklāmas, tādējādi tīmekļvietne arī tiek izmantota ienākumu gūšanai, t.i., saimnieciskajai darbībai.

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI