SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
11. janvārī, 2019
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Nodokļi
7
7

“Baltā saraksta” uzņēmēji sadarbībā ar VID var taupīt laiku un naudu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

Padziļinātās sadarbības programma, kura dalībniekiem uzņēmējiem paredz virkni motivējošu priekšrocību, kārtojot nodokļu saistības, ar šo gadu ir paplašināta, lai tajā varētu iesaistīties daudz vairāk komersantu.

īsumā
  • Padziļinātās sadarbības jaunajā programmā nodokļu maksātājiem paredzētas tiesības uz dažādām priekšrocībām sadarbībā ar nodokļu administrāciju atkarībā no tā, kurā līmenī – zelta, sudraba vai bronzas – uzņēmējs atrodas.
  • Lai varētu pretendēt uz dalību programmā, visi komersanti tiek vērtēti pēc 15 vienotiem kritērijiem. Papildu kritēriji tiek piemēroti grupēšanai līmeņos.
  • VID tīmekļvietnē kopš gada sākuma ir publicēta informācija par 79 zelta līmeņa uzņēmumiem. Ziņas par sudraba un bronzas līmeņa dalībniekiem tiks publicētas līdz šā gada 1. februārim. Prognozēts, ka jaunā modeļa kritējiem varētu atbilst vēl aptuveni 2200 nodokļu maksātāju.

LV portāls jau rakstīja, ka 1. janvārī stājās spēkā Ministru kabineta jaunie Padziļinātās sadarbības programmas darbības noteikumi Nr. 748, kas paredz jauna modeļa programmu. Šāda programma paredzēta likuma “Par nodokļiem un nodevām 7.1 pantā.

Padziļinātās sadarbības programma nav jauna iniciatīva, tā noskatīta Nīderlandē. Latvijā tā sākta 2012. gadā, kad programmā uzņemti pirmie septiņi uzņēmēji. Finanšu ministrijas (FM) mērķis bija izveidot tādu programmu, kas veicinātu uzņēmēju un Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ciešāku sadarbību un savstarpēju uzticēšanos, lielu atklātību ikdienas darbā, sākotnējo programmas ieceri skaidro FM valsts sekretāra vietniece nodokļu administrēšanas un ēnu ekonomikas ierobežošanas jautājumos Jana Salmiņa.

Līdz šim programmā bija iekļauti 79 uzņēmumi, kuriem šī līdzdalība paredzēja gan ātrāku apkalpošanu, gan arī finansiālus ieguvumus, piemēram, īsāku pievienotās vērtības nodokļa (PVN) atmaksas termiņu. Uzņēmēju organizācijas ir rosinājušas izmaiņas, lai programmā varētu iekļauties arī mazāki uzņēmumi.

Kopš šā gada janvāra Padziļinātās sadarbības programmas dalībnieki pēc vienotiem kritērijiem tiek grupēti trijos līmeņos – zelta, sudraba un bronzas. Katra līmeņa dalībniekiem ir pieejamas dažādas priekšrocības un vienlaikus nodrošināts vienkāršotāks programmas administrēšanas un uzraudzības process.

J. Salmiņa ir gandarīta, ka, izstrādājot jauno programmu, arī citas ministrijas un iestādes saskatījušas iespēju iesaistīties. Piemēram, FM padotības iestāde – Centrālā finanšu un līgumu aģentūra – zelta līmeņa dalībniekiem nolēmusi piedāvāt sadarbību projektu procedūru ātrākai veikšanai. Savu piedāvājumu gatavojot arī Ekonomikas ministrija, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, plānojot piedāvāt programmas dalībniekiem savus pakalpojumus, piemēram, tirgus izpētē. Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde jau ir iesaistījusies tādējādi, ka saīsinātos termiņos izskata pieteikumus par darbiniekiem, kas ir piesaistāmi no trešajām valstīm.

Atlase iespējamai dalībai programmā ir automatizēta

VID tīmekļvietnē pašreiz ir publicēta informācija par zelta līmeņa dalībniekiem, tie ir 79 uzņēmumi, kuri jau bija iepriekšējā programmā. Sudraba un bronzas līmeņa dalībnieku vārdi tiks publicēti līdz šā gada 1. februārim. Prognozēts, ka jaunā modeļa programmas kritējiem un sudraba līmenim varētu atbilst aptuveni 200, bronzas līmenim – aptuveni 2000 nodokļu maksātāju.

Visi uzņēmēji tiek klasificēti un atbilstoši kritērijiem sagrupēti. Uzņēmēju atlase iespējamai dalībai programmā ir automatizēta.

Iepriekšējos gados pieteikties programmā varēja uz iesnieguma pamata, ko savukārt vērtēja gan VID, gan arī komisija Finanšu ministrijā. Pašreiz automatizācija izpaužas tādā veidā, ka VID informatīvajās sistēmās tiek izvērtēti visi uzņēmēji atbilstoši normatīvajā aktā noteiktajiem kritērijiem un automātiski virzīti tālāk vērtēšanai un dalīšanai pa līmeņiem, ja programmā ir iekļaujami, skaidro VID Nodokļu pārvaldes Starptautisko un lielo nodokļu maksātāju apkalpošanas daļas Koordinācijas un uzraudzības nodaļas vadītājs Eduards Masaļskis.

Konkrēto sarakstu aktualizēs vienreiz gadā. Uzņēmumus iekļaus programmā, un arī līmeņus pārskatīs reizi gadā.

Vērtēšana gan notiek pastāvīgi – pa ceturkšņiem, un atbilstoši vērtējumam uzņēmumi vai nu saglabā dalību programmā, ja visi kritēriji izpildās, vai arī tiek brīdināti par neatbilstībām, kuras ir iespējams novērst. Gadījumā, ja ir tādas neatbilstības, kuras nevar novērst, tie tiek izslēgti no programmas. “Mēs ceram, ka programmā būs atbildīgi un apzinīgi uzņēmēji, ceram, ka nebūs gadījumu, kad jāizslēdz,” piebilst E. Masaļskis.

Saziņa ar uzņēmējiem notiks elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS).

Lai iekļautos programmā – 15 kritēriji

Lai uzņēmumi iekļautos programmā, pilnīgi visiem ir jāizpilda 15 pamatkritēriji, tajā skaitā – nodokļu parādi nevar pārsniegt 150 eiro, nevar būt pārkāpumu saistībā ar kases aparātiem, amatpersona vai dalībnieks nedrīkst būt riska personu sarakstā u. c.

Savukārt, grupējot uzņēmējus iekļaušanai līmeņos, katram no tiem ir vēl savas papildu prasības, kas tiek ņemtas vērā arī vērtēšanā. Tās ir vairāk finansiāla rakstura prasības, uzsver E. Masaļskis.

Prasības bronzas klientiem: pēdējo triju gadu laikā nodokļu gada ieņēmumu kopsumma pārsniedz 10 000 eiro; pieļaujamais pārskatu un deklarāciju iesniegšanas termiņu kavējuma skaits nepārsniedz 10 reizes; darba ņēmēju vidējā alga ir vismaz 80% apmērā no vidējās algas valstī saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem.

Sudraba līmenī iekļautajiem deklarāciju iesniegšana drīkst būt kavēta tikai vienu reizi. Papildu prasība ir neto apgrozījums, kam jābūt 4 miljoniem eiro. Nodokļu ieņēmumu kopsummai pārskata gadā jābūt vismaz 500 000 eiro. Darbinieku vidējai algai jābūt lielākai par vidējo algu valstī.

Visnopietnākās prasības ir zelta līmenim, kura dalībniekiem vispār nedrīkst būt kavējumu deklarāciju iesniegšanā. Valsts budžetā nomaksāto nodokļu kopsummai jāpārsniedz 700 000 eiro, neto apgrozījumam jāpārsniedz 4 miljoni eiro, darbinieku vidējai algai jābūt lielākai par vidējo valstī. Šajā līmenī tiek prasīts ieviest nodokļu riska vadības sistēmu, kas tika prasīta arī iepriekšējās programmas dalībniekiem.

Jo stingrākas prasības, jo lielākas priekšrocības

Programmā iesaistītajiem uzņēmējiem priekšrocības ir sadalītas divos blokos – bez finansiālas ietekmes un ar finansiālu ietekmi. Sadarbības priekšrocību “grozs” atkarīgs no līmeņa.

Visiem paredzētas tiesības izmantot programmas simboliku, ko var izmantot saviem mārketinga pasākumiem. Ir paredzēta iespēja piešķirt papildu balvu Čeku loterijas uzvarētājiem. Un ir atviegloti nosacījumi kases aparātu sertificēšanai, kas attiecas uz servisa dienestiem, kas apkalpo uzņēmumus.

Sudraba līmenim ir samazināts termiņš VID atbildēm uz iesniegumiem, akcīzes preču licenču izsniegšanai, PVN atmaksai 10 dienās.

Zelta līmeņa dalībniekiem vēl papildus ir iespēja uzņēmumā organizēt VID izbraukuma seminārus, piedalīties VID Konsultatīvās padomes sēdēs, kā arī PVN atmaksu var saņemt septiņās dienās.

VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja Dace Pelēkā uzsver – uzņēmuma iekļaušana programmā jeb “baltajā sarakstā” ir apliecinājums, ka uzņēmums no valsts puses ir augsti vērtēts, uzticams. Uzņēmējs, pateicoties bonusiem, tiek motivēts izpildīt programmas kritērijus.

Informācija par padziļinātās sadarbības programmu ir atrodama VID tīmekļvietnes sadaļā Padziļinātās sadarbības programma.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI