SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
27. jūnijā, 2019
Lasīšanai: 13 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Nodokļi
5
69
5
69

Atbildes uz 18 būtiskiem jautājumiem par čeku loteriju

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

Pirmoreiz Latvijā – no 1. jūlija – norisināsies čeku loterija, kas tiks organizēta katru mēnesi. Mēnesī ir paredzētas 54 naudas balvas. To klāstu papildinās desmit naudas balvas gada izlozē un Padziļinātās sadarbības programmas dalībnieku balvas katru mēnesi. Loterija notiks tikai e-vidē.

Loterijas noteikumi ir ietverti Čeku loterijas likumā. Pagājušonedēļ, 21. jūnijā, tika atvērta speciālā tīmekļvietne cekuloterija.lv, kurā varēs reģistrēt čekus, biļetes vai kvītis vismaz 5 eiro vērtībā, kas samaksāti par preci vai pakalpojumu. Čeku loteriju organizē Valsts ieņēmumu dienests (VID), un tā sniegtā informācija par loterijas norisi, balvām un izložu noteikumiem jau iepriekš publicēta LV portālā.

Tīmekļa vietnē cekuloterija.lv VID ir sagatavojis atbildes uz dažādiem jautājumiem – gan par līdzdalības noteikumiem, gan situācijām, kas sastopamas ikdienā, piemēram, ko darīt, ja burti un simboli uz čeka ir izbalējuši. (Atbilde: diemžēl šādu dokumentu loterijai reģistrēt nav iespējams.)

Uz jautājumiem, kādi vēl varētu rasties, LV portālam atbild VID Stratēģiskās vadības lietu un sabiedrisko attiecību pārvaldes Sabiedrisko attiecību daļas galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Teice-Mamaja.

Čeku loterijas pirmā diena ir 1. jūlijs. Vai tas nozīmē, ka jebkurš čeks, kas būs saņemts 1. jūlijā, arī jau pēc pusnakts, kad iestājies 1. jūlijs, varēs piedalīties loterijā?

Dalībai mēneša loterijā drīkst iesniegt tikai attiecīgajā mēnesī saņemtos čekus, piemēram, jūlijā jāiesniedz čeki tikai ar jūlija datumu. Aktuālā mēneša čeku loterijai čekus iespējams reģistrēt līdz nākamā mēneša 5. datuma plkst. 23.59. Piemēram, jūlija čeku loterijas izlozei čekus var reģistrēt līdz 5. augusta plkst. 23.59.

Vai loterijā var piedalīties bez vecuma ierobežojuma? Un arī bez vecāku ziņas? Astoņgadnieks var reģistrēt savu čeku?

Čeku loterijā var piedalīties ikviens bez vecuma ierobežojuma, izņemot VID darbiniekus un čeku loterijas tīmekļvietnes izstrādātāja SIA “Mobilly” pārstāvjus. Čeku loterijā var piedalīties arī bērni, tikai tādā gadījumā reģistrētajā čekā nedrīkst būt tādi pirkumi kā alkoholiskie dzērieni, tabakas izstrādājumi un enerģijas dzērieni. Pēc reģistrācijas čeks, kvīts vai biļete obligāti jāsaglabā, jo laimesta gadījumā tas būs klātienē jāuzrāda Valsts ieņēmumu dienestā vai skenētā veidā jāiesniedz VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā.

Ja čeku loterijā laimē nepilngadīgā (bērna) čeks – neatkarīgi no tā, vai laimests ir naudas balva vai Padziļinātās sadarbības programmas (PSP) dalībnieku sarūpētās papildu balvas –, laimētājam būs jāiesniedz VID iesniegums par laimesta saņemšanu, ko attiecīgi varēs iesniegt EDS skenētā veidā vai VID klātienē jebkurā klientu apkalpošanas centrā.

Ja laimētājs ir bērns, viņam ir jāpiesakās kopā ar saviem likumiskajiem pārstāvjiem, proti, vecākiem, jo uz čeka, kvīts vai biļetes reģistrācijas brīdī čeku loterijas tīmekļvietnē www.cekuloterija.lv netiek identificēta persona un netiek pieprasīti personas dati, līdz ar to personas identificēšana notiek tikai tad, kad čeks tiek atzīts par laimējušu. Kā jau iepriekš tika minēts, lai laimestu saņemtu, ir jāpiesakās VID!

Tīrās mocības jau sagādā attaisnoto izdevumu čeki, ieraksti tajos ir tik atšķirīgi. Kā pircējs/pakalpojuma apmaksātājs varēs saprast, kuri dati no čeka jānorāda?

Čeku reģistrācijas forma ir izveidota maksimāli ērta, vienkārša un saprotama. Par to jau no šī gada 21. jūnija var pārliecināties, ieejot www.cekuloterija.lv. Reģistrācijas formas aizpildīšanas brīdī blakus būs redzami arī dažādi čeku, kvīšu un biļešu paraugi, kuros aizpildīšanas laikā ar izceltu violetu kontūru tiks apvilkti tie rekvizīti, kuri jānorāda reģistrācijas formā, lai cilvēkam būtu viegli saprast, kur tieši čekā, kvītī vai biļetē tie atrodas. Gatavojot šos piemērus, esam centušies piemeklēt maksimāli dažādus čeku, kvīšu un biļešu piemērus, kādi vien pieejami tirgū. Turklāt loterijai paredzēto čeku reģistrācijas formā, uzklikšķinot uz simbola “i” blakus laukam, iespējams aplūkot visbiežāk čekos izmantotos šī lauka apzīmējumus.

Čeku reģistrācija notiek internetā. Tātad – tas, kurš nelieto internetu, piedalīties nevarēs?

Jā, čeku, kvīti vai biļeti loterijai varēs reģistrēt tikai tīmekļa vietnē www.cekuloterija.lv. Taču, ja cilvēks patiešām neprot lietot internetu vai citu iemeslu dēļ nevar reģistrēt čeku pats, droši var lūgt palīdzību radiniekam vai draugam.

Vai, reģistrējot čeku mēneša izlozei, cilvēkam ir jānorāda, ka viņš vēlas piedalīties gada izlozē?

Čeks, kvīts vai biļete, kas laimējusi ikmēneša naudas balvu izlozē, varēs piedalīties arī papildu balvu izlozē, ja reģistrācijas brīdī cilvēks būs veicis atzīmi par dalību Padziļinātās sadarbības programmas dalībnieku papildu balvu izlozē.

Savukārt ikmēneša loterijas naudas balvu un/vai papildu balvu laimētāji nevarēs pretendēt uz dalību čeku loterijas gada balvu izlozē. Gada balvu izlozei tiks virzīti tikai 10 papildu čeki, kas tiks izlozēti atsevišķi no ikmēneša izlozē nelaimējušajiem čekiem.

Kāds čeks var tikt atzīts par nederīgu? Vai ir kādas pazīmes, kas liecina par nederīgumu?

Jā, piemēram, čeks, kas iesniegts ar nekorektiem datiem.

Neliela ciema veikala izdotajā čekā ir iegādāto produktu nosaukumi – Pārtika 1, Pārtika 2, Pārtika 3 utt. Vai tāds čeks derēs?

Jā, galvenais, ka čeku ir izsniedzis Latvijā reģistrēts nodokļu maksātājs un tas ir vismaz 5 eiro vērtībā.

Kas ir papildu balvas? Vai kāds no Padziļinātās sadarbības programmas jau ir noslēdzis līgumu, lai  piedalītos čeku loterijā ar savām balvām? Vai šīm balvām ir kādi noteikumi? Vērtības limits? Tas tomēr ir mārketinga instruments, tāpēc tāds jautājums. Viens piedāvās balvas par 300 eiro, cits par 5 eiro, bet abiem vienāda publicitāte.

Sākot no šī gada 1. jūlija, čeku loterijas dalībnieki ikmēneša izlozē varēs laimēt vienu naudas balvu 10 000 eiro vērtībā, trīs naudas balvas 5000 eiro vērtībā un 50 naudas balvas 100 eiro vērtībā. Gada izlozē varēs laimēt vienu naudas balvu 20 000 eiro vērtībā, četras naudas balvas 10 000 eiro vērtībā un piecas naudas balvas 2000 eiro vērtībā. Tāpat katru mēnesi būs iespējams piedalīties arī Padziļinātās sadarbības programmas dalībnieku sarūpēto papildu balvu izlozē. Šobrīd jūlijam savas papildu balvas ir pieteikuši jau vienpadsmit Padziļinātās sadarbības programmas dalībnieki. Katram mēnesim šīs papildu balvas tiks pieteiktas atsevišķi.

Tāpat mēs vēlētos vērst uzmanību, ka PSP dalībnieki to dara brīvprātīgi, balvas sarūpējot pēc saviem ieskatiem, kā arī šīs balvas pasniegs paši uzņēmēji, nevis VID. Tādā veidā PSP dalībnieki atbalsta šo ideju un parāda savu nostāju, ka arī viņi ir par godīgu konkurenci un vēlas sakārtotu ekonomisko vidi. Vēlamies atzīmēt, ka VID neveic nekāda veida šo uzņēmēju reklamēšanu. Viss, ko mēs no savas puses saskaņā ar Čeku loterijas likumu darām, – publiskojam balvas izsniedzēju, saņemšanas vietu un balvas veidu. Turklāt katrs uzņēmējs pats varēs izvērtēt to, cik plaši viņš vēlas to afišēt.

Naudas balvu izmaksā, izmantojot bezskaidras naudas norēķinus. Kad būs jānorāda konta numurs? Ja loterijā laimē bērns, kas noteiks, kādu (kura vecāka) konta numuru viņš norādīs?

Konta numurs būs jānorāda tajā brīdī, kad laimētājs jau ir uzzinājis, ka viņa čeks ir laimējis. Saskaņā ar Čeku loterijas likuma prasībām laimētājam ir jāiesniedz pieteikums VID laimesta saņemšanai un jāuzrāda laimējušā čeka oriģināls, ko varēs iesniegt gan VID EDS skenētā veidā vai arī klātienē jebkurā VID klientu apkalpošanas centrā visā Latvijā, iesniegumā norādot savus personas datus un sev piederošu bankas konta numuru, kurā ieskaitīt laimestu. Ja laimējusi būs nepilngadīga persona, tai jāierodas ar savu likumīgo pārstāvi.

Ja cer laimēt, čeki jāglabā. Ja cer laimēt gada izlozē, čeki jāglabā gadu, šogad – pusgadu? Nepieciešama diezgan ietilpīga kaste, vai ne?

Čeki nebūs jāglabā un jākrāj lielā kastē, ilgākais – mēnesi, līdz brīdim, kad uzzināsiet, vai esat laimējis mēneša izlozē. Saskaņā ar Čeku loterijas likuma prasībām laimētājiem ir noteiks termiņš likumā, kurā ir jāierodas VID un jāiesniedz iesniegums kopā ar laimējušo čeku – mēneša izlozes gadījumā 30 dienu laikā no loterijas rezultātu publiskošanas. Uz gada izlozi izvirzīto čeku īpašniekiem 14 dienu laikā no mēneša izlozes rezultātu publiskošanas dienas jāpiesakās VID un jāaizpilda iesniegums, vienlaikus iesniedzot čeka oriģinālu. Pēc tam jāgaida gada izloze, un, ja cilvēks būs laimējis, uz VID vairs nebūs jānāk – cilvēks laimestu saņems 30 dienu laikā no gada izlozes rezultātu publiskošanas dienas. 

Likuma tapšanas laikā tika stāstīts, ka no balvu fonda 30% tiks paredzēti čekiem par precēm, 70% – par pakalpojumiem.

Jā, jo lielākais ēnu ekonomikas īpatsvars ir tieši pakalpojumu nozarē.

Čeku loterijas laimestus ar nodokli neapliks. Bet vai tos pieskaitīs pie ienākumiem, kas veido gada ienākumu, kuram piemēro a) diferencētu neapliekamo minimumu, b) progresīvo likmi?

Saskaņā ar likumu “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” šie laimesti ir izņēmums un ar IIN netiks aplikti (nodoklis nebūs jāmaksā). Tie tikai nākamā gada ienākumu deklarācijā būs jādeklarē kā ar nodokli neapliekamie ienākumi.

Vai čeks ir jāreģistrē tajā mēnesī, kad izsniegts? Vai IT speciālisti prognozē sastrēgumus mēneša (jau augusta) 5. datumā, kad liela daļa atvērs savas “kurpju kastes” ar čekiem un sāks reģistrēt visus iepriekšējā mēnesī sakrātos čekus?

Kā jau minēts iepriekš, dalībai mēneša loterijā drīkst iesniegt tikai attiecīgajā mēnesī saņemtos čekus, piemēram, jūlijā jāiesniedz čeki tikai ar jūlija datumu. VID kopā ar SIA “Mobilly” ļoti rūpīgi izvērtēja iespējamos riskus, kas varētu radīt tā sauktos “sastrēgumus”. Līdz ar to, izstrādājot čeku loterijas tīmekļvietni, mēs esam paredzējuši augstas veiktspējas prasības. Tādējādi vienlaikus arī lielam lietotāju skaitam būs nodrošināta droša, ērta un netraucēta datu ievadīšana.

Kādā veidā gada izlozē laimējušais  varēs atteikties no sava vārda un uzvārda publiskošanas? Viņam par to paziņos īsziņā kopā ar vēsti par laimestu?

Nedz reģistrējot čeku, kvīti vai biļeti loterijai, nedz izziņojot laimētājus, nevienā brīdī netiek prasīts vai paziņots personas vārds, uzvārds vai kādi citi personas dati. Vienīgais, kas no personas tiek prasīts, reģistrējot čeku, ir viņa mobilā tālruņa numurs, uz kuru pēc tam tiek nosūtīta īsziņa par laimesta saņemšanu. Tāpat TV 3 raidījuma “Superbingo” laikā, paziņojot laimētājus, kā arī publicējot tos tīmekļa vietnē www.cekuloterija.lv un www.latloto.lv, parādīsies tikai informācija ar tālruņa numuru (pēdējie četri cipari), čeka reģistrācijas datums un čeka numurs.

Ko man darīt, ja veikalā vai atslēgu darbnīcā čeku neizdod?

Pārliecinoši to prasīt. Ja tomēr tirgotājs vai pakalpojuma sniedzējs to kategoriski atsakās darīt, informēt par to VID, atklāti vai anonīmi zvanīt uz VID bezmaksas uzticības tālruni 80009070 (24 stundas diennaktī) vai nosūtīt informāciju uz e-pasta adresi parkapumi@vid.gov.lv.

Ko nozīmē laimējušo čeku ģenerācija?

Čeku loterijas izloze norisinās automātiski – to nodrošina speciāli izstrādāts algoritms, sistēmai pēc nejaušības principa izvēloties laimētājus.

Kam tauta varēs sūdzēties? Valsts ieņēmumu dienestam vai “Latvijas loto”?

Jautājumus, kas būs radušies čeku loterijas laikā, varēs sūtīt Valsts ieņēmumu dienestam uz e-pasta adresi cekuloterija@vid.gov.lv.

Vai laimestu nauda ir iekļauta budžetā? Vai arī tā nāks no kādiem citiem avotiem?

Čeku loterijas laimesti tiek izmaksāti no valsts budžeta, taču vēršam uzmanību: ja laimētājs Čeku loterijas likumā noteiktajā termiņā nepiesakās VID laimesta saņemšanai, šī persona zaudē iespēju to saņemt, līdz ar to šis laimests otro reizi netiek izspēlēts un šī naudas summa paliek valsts budžetā.

Labs saturs
69
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI