SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
29. martā, 2021
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Nodokļi
12
12

Čeku loterijā varēs piedalīties arī ar rēķiniem

Stājas spēkā 01.04.2021.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Iedzīvotāji arvien biežāk pasūta preces internetā un apmaksu par saņemtajiem pakalpojumiem veic pēc rēķina saņemšanas. Turpmāk dalībai čeku loterijā ir paredzēta iespēja reģistrēt arī internetbankā samaksātus rēķinus.

FOTO: Freepik

No šīgada 1. aprīļa čeku loterijā varēs reģistrēt ne tikai čekus, kvītis un biļetes, bet arī rēķinus, kas apmaksāti internetbankā. Turpmāk čeku loteriju papildinās jaunas 500 eiro balvas, ko varēs laimēt tematiskajās nozaru čeku izlozēs.

īsumā
  • Čeku loterijas likumā noteikto darījumu apliecinošo dokumentu klāstu no 1. aprīļa papildina rēķini.
  • Reģistrējot rēķinu loterijai, būs jānorāda, ka rēķins ir apmaksāts ar bankas pārskaitījumu.
  • No 1. aprīļa čeku loterijā būs iespēja piedalīties īpašā “nozaru čeku izlozē”, kurā reizi mēnesī varēs laimēt trīs naudas balvas – katru 500 eiro apmērā.
  • Čeku loterijā ieguvēji ir ne tikai balvu ieguvēji, bet arī valsts budžets. Pusotra gada laikā, kopš notiek čeku loterija, uzņēmēji, pēc VID aicinājuma precizējot  deklarācijas, papildus deklarējuši nodokļus vairāk nekā 2 miljonu eiro apmērā.

Saeima pagājušā gada 23. novembrī pieņēma grozījumus Čeku loterijas likumā, paplašinot darījumu apliecinošo dokumentu veidus,  kas reģistrējami dalībai čeku loterijā. Grozījumi stājas spēkā 1. aprīlī.

Kā loterijai reģistrēt rēķinus

Līdz šim loterijā var reģistrēt čekus, kvītis un biļetes. No 1. aprīļa čeku loterijas tīmekļvietnē www.cekuloterija.lv varēs reģistrēt arī rēķinus. Kā norāda Valsts ieņēmumu dienests, piemēram, rēķinu, kas saņemts par auto remontu vai pārtikas piegādi uz mājām, varēs reģistrēt loterijā, pretendējot uz čeku loterijas laimestiem.

Reģistrējot rēķinu loterijai, dalībniekam būs jānorāda nodokļu maksātāja reģistrācijas numurs, rēķina numurs, datums, kad rēķins izrakstīts, summa, savs tālruņa numurs un jāveic atzīme, ka rēķins ir apmaksāts ar bankas pārskaitījumu.

Pašreiz vietnē cekuloterija.lv, reģistrējot čeku, kvīti vai biļeti, katram šim maksājuma dokumentam ir sava sagatave, kurā aizpildāmas norādītās ailes. VID sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa norāda, ka līdzīga sagatave būs arī rēķinam.

Laimesta saņemšanai nepieciešams maksājuma apliecinājums

Ja reģistrētais rēķins būs laimējis loterijā, lai laimestu saņemtu, būs jāuzrāda ne vien laimīgais rēķins, bet arī dokuments, kas apliecina rēķina samaksu ar bankas pārskaitījumu.

Uzrādīt var paša izdrukātu/lejupielādētu maksājuma uzdevumu no internetbankas. Tāpat var vērsties pie savas bankas, lai saņemtu apliecinājumu par konkrēto maksājumu, informē VID pārstāve.

Jaunas balvas – nozaru čeku izlozē

No 1. aprīļa čeku loterijā būs iespēja piedalīties īpašā “nozaru čeku izlozē”.

Likumā noteikts, ka VID ik ceturksni definēs vienu nozari, ar kuras čekiem būs iespēja piedalīties īpašā “nozaru čeku izlozē” un reizi mēnesī laimēt trīs naudas balvas – katru 500 eiro apmērā. Izraugoties nozari, VID ņems vērā valsts nodokļu nomaksas veicināšanas prioritātes, proti, uzņēmējdarbības sektorus, kuros biežāk nekā citos tiek konstatēta ēnu ekonomika.

VID izraudzītās nozares jāpublicē čeku loterijas tīmekļvietnē www.cekuloterija.lv vienu mēnesi pirms tematiskā ceturkšņa sākuma.

Aprīlī sākas jaunais ceturksnis. Čeku loterijas vietnē tematiskās nozares (no 1. aprīļa līdz 30. jūnijam) jau ir nosauktas:

  • transportlīdzekļu remonts un apkope (pamatdarbības NACE kods 4520);
  • pasažieru sauszemes pārvadājumi (pamatdarbības NACE kods 4931 un 4932).

Čeki, kvītis, biļetes un rēķini, kas saņemti par jebkuru pirkumu no šo nozaru uzņēmumiem, tiks izlozēti atsevišķā izlozē, kurā katru mēnesi trīs laimētāji saņems naudas balvu – 500 eiro.

Informācijā par nozaru izlozēm ir izskaidrots, kā pārbaudīt, vai čeks atbilst tematiskajam ceturksnim un vai tas ir izlozei piesakāmais “nozares čeks”.

Katrs uzņēmums ir sniedzis Valsts ieņēmumu dienestam informāciju par savu pamatdarbības veidu. Čeks, kvīts, biļete vai rēķins atbilst tematiskajam ceturksnim, ja dokumenta izsniedzēja pamatdarbības veids (NACE kods) atbilst kādai no tematiskā ceturkšņa nozarēm. Ja vēlies pārbaudīt savu maksājuma dokumentu, seko šīm norādēm:

1.     dodies uz VID publiskojamo datu bāzi https://www6.vid.gov.lv/;

2.     izvēlies, ka informāciju pārbaudīsi par juridisku personu (vai par fizisku personu, ja iepirkies pie cilvēka, kas darbojas kā pašnodarbinātais);

3.     norādi prasītos datus;

4.     iepazīsties ar informāciju sadaļā “Pamatdarbības NACE kods” un “Pamatdarbības NACE nosaukums”;

5.     ja NACE kods un nosaukums sakrīt ar kādu no tematiskā ceturkšņa nozarēm, reģistrē čeku un piedalies nozaru čeku izlozē;

6.     ja NACE kods un nosaukums nesakrīt, reģistrē čeku un piedalies tradicionālajā mēneša izlozē.

Mainīts naudas balvu sadalījums

Čeku loterijā katru mēnesi līdz šim tika izlozētas 54 naudas balvas, no kurām viena ir 10 000 eiro liela, trīs – 5000 eiro lielas un 50 balvas – 100 eiro lielas, kā arī dažādas vērtīgas Padziļinātās sadarbības programmas dalībnieku sarūpētās balvas. Loterijā tiek organizēta arī gada izloze, kurā var laimēt vienu naudas balvu 20 000 eiro vērtībā, četras naudas balvas 10 000 eiro vērtībā un piecas naudas balvas 2000 eiro vērtībā.

2020. gada izloze notika februārī. VID informē, ka lielās balvas – 20 000 eiro – ieguvējs periodā no 2019. gada jūlija līdz 2020. gada decembrim čeku loterijā reģistrējis 538 attaisnojuma dokumentus un uzvarējis ar čeku, kas izsniegts janvārī SIA “Stockmann”.

Četru 10 000 eiro laimētāju veiksmīgos čekus izsnieguši SIA “Rimi Latvia”, SIA “Lejaskrāces”, SIA “FP LV” un SIA “Centrālā laboratorija”. Savukārt piecu 2000 eiro laimētāju dokumenti ir no uzņēmumiem SIA “Olimpiskais sporta centrs”, SIA “LSAA”, SIA “Getliņi Eko”, SIA “Apgāds Zvaigzne ABC” un SIA “PLT”.

Laimesti uzvarētājiem tiek izmaksāti pilnā apmērā, jo nodoklis no čeku loterijas naudas balvām nav jāmaksā.

Ņemot vērā, ka līdz ar ierastajām izlozēm turpmāk ik mēnesi notiks arī tematiskās nozaru čeku izlozes, no 1. aprīļa mainīsies balvu sadalījums. Likumā noteikts, ka loterijas dalībniekiem būs iespēja pretendēt uz 35 naudas balvām 100 eiro vērtībā, trīs laimestiem 5000 eiro vērtībā un vienu laimestu 10 000 eiro apmērā. Kā jau teikts, ik mēnesi trīs naudas balvas 500 eiro vērtībā tiks izlozētas tikai starp nozares čekiem. Loterijas naudas balvu fonds nemainīsies – 30 000 eiro mēneša izlozē un 70 000 eiro gada izlozē.

Loterijai pusotrs gads: vairāk nekā 2 miljonu eiro ieguvums budžetā

Čeku loterijā ieguvēji ir ne tikai balvu ieguvēji. Loterijas ietvaros iegūto informāciju VID galvenokārt izmanto preventīvām darbībām, aicinot uzņēmumus precizēt nodokļu deklarācijas. Pusotra gada laikā, kopš Latvijā notiek čeku loterija, preventīvo pasākumu un tematisko pārbaužu laikā uzņēmēji pēc VID aicinājuma ir iesnieguši 1441 precizētu deklarāciju un papildus deklarējuši nodokļus vairāk nekā 2 miljonu eiro apmērā.

Čeku loterijas mērķis ir veicināt godīgu konkurenci un labprātīgu nodokļu saistību izpildi, mudinot pircējus pieprasīt čekus un kvītis par iegādātajām precēm un saņemtajiem pakalpojumiem, tādējādi veicinot kultūras maiņu sabiedrībā.

Plašāka informācija pieejama tīmekļa vietnē www.cekuloterija.lv.

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI