NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
21. februārī, 2023
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Nodokļi
2
2

Čeku loterija noslēgusies, un aprēķināts arī pienesums valsts budžetam

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Čeku loterijā trīsarpus gados piedalījušies vairāk nekā 240 tūkstoši dalībnieku.

FOTO: Freepik.

Ar lielo gada izlozi svētdien, 19. februārī, ir noslēgusies Valsts ieņēmumu dienesta (VID) rīkotā čeku loterija, kas vairs netiks turpināta. Trīsarpus gadu laikā loterijā ir piedalījušies 241 189 dalībnieki, iesniedzot 41,8 miljonus čeku, kvīšu, biļešu un tiešsaistes pirkumu rēķinu. No šiem maksājumu dokumentiem iegūtā informācija un VID darbs ar uzņēmējiem ir ļāvis palielināt valsts budžeta ieņēmumus kopumā par 10,9 miljoniem eiro. Iedzīvotāju interesei par loteriju samazinoties, iepriekšējā gada nogalē šim pasākumam tika nolemts pielikt punktu.

īsumā
  • Uzņēmumu godprātīgāka rīcība, iedzīvotājiem aktīvāk pieprasot čekus, ļāvusi valsts budžeta ieņēmumus palielināt par 10,9 miljoniem eiro. Šie ieņēmumi vēl var pieaugt, jo VID turpina analizēt iedzīvotāju 2022. gadā iesniegtos čekus.
  • Pēc VID aicinājuma uzņēmumi ir precizējuši 2 749 PVN deklarācijas, uzrādot iepriekš neuzrādītos ieņēmumus.
  • Kopumā loterijas laimētājiem izmaksātas 1 973 naudas balvas, kuru kopējā summa ir 1,4 miljoni eiro.
  • Iedzīvotāju aktivitātei samazinoties, 2022. gada nogalē Saeima lēma loteriju neturpināt, jo ir svarīgi, lai no loterijas gūtais finansiālais pienesums pārsniegtu ieguldījumu tās organizēšanā.

Iedzīvotāju iesaiste ēnu ekonomikas mazināšanā, kāds bija šī pasākuma mērķis, ir devusi rezultātus nodokļu administrēšanā, bet, protams, daudziem arī laimējās gūt labumu – lielāku vai mazāku laimestu. Loterija tika aizsākta 2019. gada otrajā pusē, un tās darbība notika saskaņā ar Čeku loterijas likumu, kas zaudēs spēku šopavasar, 24. aprīlī. Arī loterijas izbeigšanu paredz atsevišķs tiesību akts – pērn decembrī Saeimā pieņemtais likums “Par Čeku loterijas likuma atzīšanu par spēku zaudējušu”.

Uzņēmēji precizējuši datus nodokļu aprēķinam

Analizējot iedzīvotāju iesniegtos čekus, VID ieguva informāciju par uzņēmumu nedeklarētajiem ienākumiem, no kuriem nebija samaksāti nodokļi.

Pēc VID aicinājuma uzņēmumi ir precizējuši 2 749 PVN deklarācijas, uzrādot iepriekš neuzrādītos ieņēmumus.

Ir atklāti gadījumi, ka uzņēmumi darbojas ar nereģistrētiem kases aparātiem, ka pakalpojumus sniedz uzņēmumi, kuriem ir apturēta saimnieciskā darbība, vai ka uzņēmumi nelegāli nodarbina darbiniekus un izmaksā “aplokšņu algas”, uz dažām no loterijas datu sniegtajām iespējām nodokļu administrēšanā norāda VID Sabiedrisko attiecību daļa.

Uzņēmumu papildu deklarētie ieņēmumi, kā arī VID aprēķinātā netiešā ietekme jeb uzņēmumu godprātīgāka rīcība, iedzīvotājiem aktīvāk pieprasot čekus, ļāvusi valsts budžeta ieņēmumus palielināt par 10,9 miljoniem eiro. Šie ieņēmumi vēl var pieaugt, jo VID turpina analizēt iedzīvotāju 2022. gadā iesniegtos čekus.

Loterija piesaistījusi plašu interesei, tajā piedalījušies iedzīvotāji no visiem Latvijas reģioniem.

Kopumā loterijas laimētājiem izmaksātas 1 973 naudas balvas, kuru kopējā summa ir 1,4 miljoni eiro.

Loterijā bija iespēja laimēt arī VID Padziļinātās sadarbības programmas uzņēmumu sarūpētās balvas. Tās piedāvāja 30 uzņēmumi, un saņēma 446 laimētāji. Loterijas norisē visaktīvāk ar balvām piedalījās Valmieras tirdzniecības centrs “Valleta” un SIA “Riga Spirits & Wine Outlet”. Savukārt kopš 2021. gada ik mēnesi notika arī tematiskās izlozes, kad papildu 500 eiro naudas balvas varēja iegūt čeki no nozarēm ar augstākiem ēnu ekonomikas riskiem, piemēram, auto apkopes, ēdināšanas, skaistumkopšanas un citām.

Iedzīvotāju aktivitātei samazinoties, 2022. gada nogalē Saeima lēma loteriju neturpināt, jo ir svarīgi, lai no loterijas gūtais finansiālais pienesums pārsniegtu ieguldījumu tās organizēšanā. Tomēr loterijas nostiprinātais ieradums pēc pirkuma vai pakalpojuma saņemt čeku ir būtisks arī pēc tās, uzsver VID. Čeks, kvīts, biļete un rēķins ir ne vien oficiāls darījuma apliecinājums, bet arī garantijas dokuments, kas ir svarīgi, lai iedzīvotāji varētu aizsargāt savas kā patērētāju tiesības. Vienlaikus arī turpmāk, saskaroties ar situācijām, kad maksājumu apliecinošs dokuments netiek izsniegts, iedzīvotāji ir aicināti ziņot VID un līdzdarboties ēnu ekonomikas apkarošanā.

Par jebkuriem pārkāpumiem nodokļu vai muitas jomā iedzīvotāji var ziņot, rakstot uz e-pasta adresi: parkapumi@vid.gov.lv vai zvanot uz anonīmo diennakts bezmaksas uzticības tālruni: +371 80009070.

2022. gada izlozes rezultāti

VID informē, ka 2022. gada izlozē, kas notika šīgada 19. februārī, ir izlozētas 10 naudas balvas – 5 laimesti 2000 eiro apmērā, 4 laimesti 10 000 eiro vērtībā un galvenais laimests – 20 000 eiro.

Dalībai gada izlozē pērn katru mēnesi pēc nejaušības principa tika izlozēti 10 čeki. Kopumā gada izlozei tika izvirzīti 120 čeki, taču izlozē piedalījās 101, jo 17 laimētāji pēc īsziņas saņemšanas noteiktajā laikā dalībai izlozē nepieteicās, turpretī divi dalībnieki bija iesnieguši čekus, kuri neatbilst loterijas prasībām.

VID informē, ka tiem čeku loterijas veiksminiekiem, kuri laimējuši 2022. gada izlozē, naudas balvas saņemšanai vairs nav jāpiesakās, jo visa informācija jau ir VID rīcībā. Naudas balva tiks izmaksāta uz laimētāja norādīto norēķinu kontu 30 dienu laikā.

Laimētājiem nodoklis no balvas nav jāmaksā, jo šis ienākums nav apliekams ar nodokļiem.

Čeku loterijas 2022. gada izlozes rezultāti ir publicēti Čeku loterijas tīmekļvietnes sadaļā “Laimētāji” un VAS “Latvijas Loto” tīmekļvietnē, kā arī uzvarētāji par to saņems īsziņu uz čeku loterijā reģistrēto mobilā tālruņa numuru.

Čeku loteriju organizēja VID, informatīvi atbalstīja VAS “Latvijas Loto”. Detalizētāka informācija par čeku loterijas norisi pieejama VID tīmekļvietnes sadaļā “Aktualitātes/Čeku loterija”. Jautājumu vai neskaidrību gadījumā loterijas dalībniekus VID aicina zvanīt uz tālruņa numuru: 67120011 vai rakstīt uz e-pasta adresi: cekuloterija@vid.gov.lv.

Čeku loterijas mērķis bija veicināt godīgu konkurenci un labprātīgu nodokļu saistību izpildi, mudinot pircējus pieprasīt čekus un kvītis par iegādātajām precēm un saņemtajiem pakalpojumiem, tādējādi veicinot kultūras maiņu sabiedrībā. Čeku loterija Latvijā notika pirmo reizi. Uzsākot loteriju, tika uzsvērts, ka tā pasaulē ir visnotaļ izplatīta prakse, kas devusi pozitīvus rezultātus gan attiecībā uz sabiedrības rīcības maiņu, gan ieņēmumiem valsts budžetā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI