SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
24. decembrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Nodokļi
4
4

Čeku loterijas vairs nebūs

Stājas spēkā 24.12.2022.
Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Čeku loterijā varēs iesniegt līdz 2022. gada 31. decembrim izdotos čekus.

FOTO: Ieva Lūka, LETA

Čeku loterija, mazinoties sabiedrības interesei, ir atzīta par nelietderīgu un 2023. gadā vairs neturpināsies. Piedalīties loterijā varēs tikai ar līdz šīgada beigām izdotajiem čekiem, tos iesniedzot līdz šim likumā noteiktajā kārtībā un termiņos.

Čeku loterijas izbeigšanu paredz likums “Par Čeku loterijas likuma atzīšanu par spēku zaudējušu”, kas stājas spēkā sestdien, 24. decembrī.

Loterijas organizēšanas noslēgšanas procesā paredzēts, ka dalībai Čeku loterijā varēs iesniegt tikai līdz 2022. gada 31. decembrim izdotos čekus. Savukārt loterijas darbību plānots izbeigt ar 2022. gada balvu izlozi, kas paredzēta 2023. gada februārī.

Pārejas noteikumi par Čeku loterijas likuma atzīšanu par spēku zaudējušu stājas spēkā 2023. gada 24. aprīlī.

Čeku loterija Latvijā tika uzsākta 2019. gada jūlijā. Kā skaidrots likumprojekta anotācijā, mazinoties sabiedrības interesei par čeku loterijas izlozēm, nav lietderīgi to turpināt, lai savlaicīgi novērstu čeku loterijas organizēšanas izdevumu negatīvu ietekmi uz valsts budžetu.

Izvērtējot loterijas lietderību, secināts, ka sākotnēji tās rezultāti bija pozitīvi. Loterijas rezultātā veikto preventīvo pasākumu un tematisko pārbaužu laikā uzņēmēji pēc Valsts ieņēmumu dienesta (VID) aicinājuma iesnieguši precizētās deklarācijas un deklarējuši papildu nodokļus, palielinot valsts budžeta ieņēmumus (tiešā ietekme) par 2,03 milj. eiro, 2021. gadā – par 1,73 milj. eiro. Kopējie ieņēmumi no čeku loterijas īstenošanas 2021. gadā bija 2 525 060 eiro, ko veido tiešo ieņēmumu daļa 1 726 380 eiro apmērā un netiešo ieņēmumu daļa 798 680 eiro apmērā.

Čeku loterijas efektivitāti pilnībā ietekmē iedzīvotāju aktīva dalība.

Gan čeku loterijas dalībnieku, gan iesniegto maksājumu dokumentu skaits ir pakāpeniski un konsekventi samazinājies visā loterijas norisē. Finanšu ministrija norādījusi, ka pašlaik paredzams, ka 2022. gadā čeku loterijas efektivitātes kritēriji, kas saistīti ar dalībnieku un iesniegto maksājumu dokumentu skaitu, netiks sasniegti. Tiek prognozēts, ka 2023. gadā varētu būt sarežģīti sasniegt arī efektivitātes kritēriju, kas paredz to, ka ieņēmumiem no čeku loterijas īstenošanas divas reizes jāpārsniedz čeku loterijas organizēšanai nepieciešamie izdevumi. Proti, ieņēmumiem no čeku loterijas īstenošanas pārskata periodā jābūt vismaz 1 270 024 eiro.

Plašāk par Čeku loterijas rezultātiem LV portālā.

VID informē –, lai gan paredzēts čeku loteriju 2023. gadā vairs neturpināt, šīgada decembrī tā vēl notiek. Decembrī saņemtos čekus un citus attaisnojuma dokumentus iedzīvotāji ir aicināti reģistrēt loterijai līdz pat nākamā gada 5. janvārim. Savukārt 2023. gada janvārī norisināsies decembra čeku izloze, bet februārī – 2022. gada fināla izloze. Vairāk informācijas VID tīmekļvietnē: Čeku loterijas 2022. gada izlozes dalībniekiem jāpiesakās VID līdz 25. decembrim; novembra izlozes uzvarētājiem – līdz 10. janvārim.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI