E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18900
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
2
1
2

Kā iegūt īpašumā dzīvokli, kas privatizēts paātrinātā kārtībā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. decembrī, 2019
Elmārs

Labdien! Vēlos iegādāties dzīvokli, kurš pieder radiniekam. Dzīvoklis atrodas daudzdzīvokļu mājā, kas ir celta Latvijas PSR laikā, un radinieks dzīvokli ir privatizējis (iegādājies par pajām). Taču tagad saskāros ar problēmu, ka nav iespējams veikt dzīvokļa īpašnieka maiņu, jo māja sakarā ar PSRS sabrukumu nav pabeigta (nav zemesgrāmatas, un nav nodota ekspluatācijā). Kā man paskaidroja, no 2003. gada Latvijā ir stājies spēkā likums, kas neļauj nopirkt/pārdot īpašumu bez zemesgrāmatas. Vai ir kāds veids, kā to tomēr izdarīt?

A
atbild:
16. janvārī, 2020
Inese Helmane
LV portāls

Likuma “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” 74. panta pirmā daļa paredz, ka visas valsts un pašvaldību dzīvojamās mājas, kuras līdz šī likuma spēkā stāšanās dienai nodotas ekspluatācijā, nododamas privatizācijai, izņemot šajā likumā minētos gadījumus, skaidro akciju sabiedrības “Publisko aktīvu pārvaldītājs Possessor” dzīvojamo māju un dzīvokļu departamenta vadītāja Darja Ivanova.

Viņa apgalvo, ka valsts un pašvaldību dzīvokļu privatizācija vispārējā kārtībā, kā arī to iegūšana līdz dzīvojamās mājas privatizācijai varēja notikt vienīgi tādā valsts vai pašvaldības dzīvojamā mājā, kura jau bija nodota ekspluatācijā līdz likuma spēkā stāšanās dienai, proti, 1995. gada 25. jūlijam.

Tomēr jautājumā par dzīvojamās mājas nodošanu ekspluatācijā Jums būtu jāvēršas vietējā būvvaldē.

Visticamāk, Jūsu gadījumā dzīvoklis nav ierakstīts zemesgrāmatā, jo ir privatizēts paātrinātā kārtībā līdz valsts vai pašvaldības daudzdzīvokļu mājas privatizācijai. Ne visos gadījumos īpašnieks ir noslēdzis pirkuma līgumu ar privatizācijas komisiju un nostiprinājis īpašuma tiesības zemesgrāmatā. Ja tas nav izdarīts, pēc 2013. gada 15. marta ir aizliegti jebkādi darījumi ar dzīvokli, mākslinieka darbnīcu vai neapdzīvojamo telpu, kas nodota īpašumā līdz dzīvojamās mājas privatizācijai.

Jānorāda, ka atbilstoši Civillikuma 994. pantā noteiktajam regulējumam par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā.

Vairāk par to, kā dzīvokli, kas privatizēts paātrinātā kārtībā līdz valsts vai pašvaldības daudzdzīvokļu mājas privatizācijai, iegūt īpašumā, lasiet LV portāla skaidrojumā “Kā pabeigt privatizēt dzīvokli, kas iegūts īpašumā paātrinātā kārtībā”.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas