E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17009
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Ja vairumam īpašnieku ir individuālā apkure

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. maijā, 2019
Aloīda

Labdien! Pirms pusgada iegādāts dzīvoklis kooperatīvā mājā. Izrādās, no 27 dzīvokļiem tikai 8 dzīvokļos ir centrālā apkure, pārējos ierīkota alternatīvā apkure. Patlaban parakstu par citas apkures ierīkošanu lūdza vēl viena dzīvokļa īpašnieks, ko neparakstīju. Apkures sistēmas pārbūve un pārregulēšana netiek veikta, līdz ar to pieaug apkures izmaksas atlikušajiem dzīvokļiem. Kā rīkoties šajā situācijā, jo ne materiālu, ne fizisku iespēju pārveidot apkuri savā dzīvoklī nav? Jau tagad apkure šajā mājā ir dārgākā pilsētā, un pie pašreizējās kārtības varu palikt viena un neaizsargāta ar apkuri tikai vienā dzīvoklī!

A
atbild:
31. maijā, 2019

Manā ieskatā atļauju izsniegšana alternatīvās apkures ierīkošanai nozīmē mājas kopīgās siltumapgādes sistēmas graušanu. No jautājuma satura var secināt, ka cilvēks ir iegādājies dzīvokli mājā, kur šī sistēma daļēji jau ir sagrauta, tādējādi nopircis arī lielu problēmu.

Dzīvokļa īpašuma likuma 16. un 17. pantā noteiktais regulējums nosaka – lai pārbūvētu atsevišķā īpašuma robežās esošos dzīvojamās mājas kopīpašuma elementus, nepieciešams 2/3 īpašnieku balsojums “par”, kā arī jānokārto pārējās ar šo darbību saistītās formalitātes. Ja tik daudzos dzīvokļos jau ierīkota individuālā apkure, tas liecina, ka ir pietiekami liels dzīvokļu īpašnieku īpatsvars, kas to atbalsta.

Šādā mājā centralizētās siltumapgādes izmaksas varētu iespējami samazināt, ieviešot precīzu uzskaiti par koplietošanas telpu apsildi un siltuma zudumiem, taču to būs faktiski neiespējami izdarīt, jo individuālās apkures lietotāji ir vairākumā un nebalsos par sev neizdevīgām izmaksām.

Ko darīt? Acīmredzot ar laiku Jums jādomā vai nu par individuālās apkures ierīkošanu arī savā dzīvoklī, vai šā dzīvokļa pārdošanu un cita mājokļa iegādi mājā, kur šādu īpatnību nav.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas