E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1578
Lasīšanai: 4 minūtes

Grozījumi Krimināllikumā var izmainīt minimālā un maksimālā soda robežas

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. novembrī, 2012
Agnese Tukāne

Labdien! Vai ja cilvēks tika saukts pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 253.(1)panta 1. un 3.daļas 2011.gadā, bet nav vēl notiesāts, vai no nākamā gada viņu skars jaunās izmaiņas? Iepriekš viņš nav tiesāts pēc šī panta. Ja izmaiņās šis pants būs no 5 gadiem, vai maksimālais sods būs 15 gadi? Ja notiesās šogad un apelācija būs nākošgad, vai apelācijas tiesa izskatīs lietu pēc jaunā likuma, vai vecā, kas bija sākotnēji? Kādas izmaiņas skars Krimināllikuma 183.panta 2.daļu?

A
atbild:
08. novembrī, 2012
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

253.pantā paredzētas šādas izmaiņas:

• pirmās daļas sankcija - pieci gadi, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, aizstāta ar trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu;
• otrās daļas dispozīcija izteikta šādā redakcijā: "(2) Par tādām pašām darbībām, ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās vai ja tās izdarītas ar narkotiskajām vai psihotropajām vielām lielā apmērā"; aizstāt otrās daļas sankcijā vārdu "pieciem" ar vārdu "trim".
 
253.1 pantā:
• aizstāt pirmās daļas sankcijā vārdus "pieciem līdz desmit" ar vārdiem "diviem līdz astoņiem";
• izteikt otrās daļas dispozīciju šādā redakcijā: "(2) Par tādām pašām darbībām, ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās";
• papildināt trešās daļas dispozīciju pēc vārda "apmērā" ar vārdiem "vai ja tās izraisījušas citas smagas sekas";
• aizstāt trešās daļas sankcijā vārdu "astoņiem" ar vārdu "pieciem".

Tas nozīmē, ka no 1.janvāra saskaņā ar KL 253.1 panta trešo daļu sods iespējams no pieciem līdz piecpadsmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Uz Jūsu minēto gadījumu ir attiecināmi KL grozījumu pārejas noteikumi. To 4.punktā ir teikts: „Personas, kuras līdz šā likuma spēkā stāšanās dienai izdarījušas noziedzīgu nodarījumu, kas veidoja noziedzīgu nodarījumu atkārtotības kvalificējošo pazīmi, sodāmas pēc Krimināllikuma, kas bijis spēkā šā nodarījuma izdarīšanas laikā. Visos pārējos gadījumos personas, kuras noziedzīgu nodarījumu izdarījušas līdz šā likuma spēkā stāšanās dienai, sodāmas pēc Krimināllikuma, kas bija spēkā šā nodarījuma izdarīšanas laikā, turklāt ņemot vērā, ka maksimālais soda apmērs vai laiks nedrīkst pārsniegt maksimālo soda apmēru vai laiku, kāds Krimināllikumā par attiecīgo noziedzīgo nodarījumu ir paredzēts pēc šā likuma spēkā stāšanās dienas.”

Savukārt 5.punktā ir teikts: „Ja par attiecīgo noziedzīgo nodarījumu Krimināllikumā pēc šā likuma spēkā stāšanās dienas paredzēta mazāka brīvības atņemšanas soda minimālā robeža, tiesa to ņem vērā, nosakot brīvības atņemšanas sodu.”
Taču jebkurā gadījumā, iegūstot šādu informāciju, var tikai aptuveni veidot prognozes pēc principa „kas būtu, ja būtu”.

Galavārds jebkurā gadījumā būs tiesai, un tiesnesis, protams, lemj likuma ietvaros, taču izvērtējot ļoti daudzus apstākļus.
KL grozījumos 183.panta otrajā daļā paredzēti šādi grozījumi:
• izslēgt otrās daļas dispozīcijā vārdus "ja tā izdarīta atkārtoti vai";
• aizstāt otrās daļas sankcijā vārdus "no pieciem līdz divpadsmit gadiem, konfiscējot mantu" ar vārdiem "līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas".

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 57 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas