E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1710
Lasīšanai: 4 minūtes

Krimināllikumā maksimālais sods ir samazināts

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. decembrī, 2012
Anastasija

Sveicināti! Mans vīrs notiesāts pēc 175.panta 3.daļas (atkārtojums), pēc 186.panta 1.daļas un pēc 253.panta - lietošana, uz termiņu 5 gadi un 6 mēneši. Mani interesē, vai samazināsies viņa termiņš pēc iestāšanās spēkā jaunas izmaiņas likumā, līdz termiņa beigām viņam palika tieši 2 gadi. Vai viņš var cerēt, ka viņam būs nomests kāds gads? Un vai skars cilvēka izmaiņas, kurš notiesāts pēc 253. 1 daļas prīmu 2.panta un 309.panta? Notiesāts uz termiņu 7 gadi?

A
atbild:
17. decembrī, 2012
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Izskaidrot, kā Krimināllikuma (KL) grozījumi ietekmēs tiesas piespriesto sodu Jūsu vīram, nav žurnālistu kompetencē.  Tā nenotiek, ka aritmētiski saskaita vai atņem likumā paredzētās sankcijas un saņem rezultātu. Tad tiesu procesi, kuros tiek izvērtēti un analizēti lietas apstākļi, nebūtu vajadzīgi.

Varu informēt, ka KL grozījumu projekta 175.panta trešajā daļā sankcija izteikta šādi: „Soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.”  Tas nozīmē, ka maksimālais brīvības atņemšanas laiks samazināts par pieciem gadiem.

186.panta 1.daļā: “Soda ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.” Brīvības atņemšanas sods līdz vienam gadam vairs nav paredzēts.

253.2 pants (Narkotisko un psihotropo vielu neatļauta iegādāšanās, glabāšana un realizēšana nelielā apmērā un narkotisko un psihotropo vielu lietošana bez ārsta nozīmējuma): „Soda ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.” Brīvības atņemšanas sods vairs nav paredzēts.

Izmaiņas 253.1panta (Narkotisko un psihotropo vielu neatļauta izgatavošana, iegādāšanās, glabāšana, pārvadāšana un pārsūtīšana realizācijas nolūkā un neatļauta realizēšana) 2.daļas sankcijā: aizstāt otrās daļas sankcijā vārdus “pieciem līdz divpadsmit” ar vārdiem “trim līdz desmit”.

309.pants. Nelikumīga vielu un priekšmetu nodošana personām un saņemšana no personām, kuras ievietotas īslaicīgās aizturēšanas un ieslodzījuma vietās:
„(1) Par korespondences, naudas, pārtikas produktu vai citu priekšmetu vai vielu neatļautu nodošanu personām, kuras ievietotas īslaicīgās aizturēšanas vai ieslodzījuma vietās, vai saņemšanu no šādām personām, ja to izdarījis šo iestāžu darbinieks, –
soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, atņemot tiesības ieņemt noteiktus amatus uz laiku līdz pieciem gadiem.
(2) Par narkotisko, psihotropo vielu, sprāgstošo vielu, ieroču vai munīcijas nodošanu personām, kuras ievietotas īslaicīgās aizturēšanas vai ieslodzījuma vietās, vai saņemšanu no šādām personām –
soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz sešiem gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.
(3) Par šā panta otrajā daļā paredzētajām darbībām, ja tās izdarījis īslaicīgās aizturēšanas vai ieslodzījuma vietas darbinieks, –
soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem, atņemot tiesības ieņemt noteiktus amatus uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.”
Vēršu uzmanību, ka informācija tiek sniegta par likuma projektu, kas nav ieguvis likuma spēku un kurā vēl iespējamas izmaiņas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 280 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas