E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13734
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kādi normatīvi regulē darbu ar kompresoru

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2018
Tatjana

Labdien! Netieku skaidrībā – kādi likumi un noteikumi attiecas uz darbu ar gaisa kompresoru, kurš nepieciešams autoservisa darbības nodrošināšanai? (Skrūves tipa gaisa kompresors –11kw un 5kw virzuļtipa gaisa kompresors, gaisa uzkrājtvertne 200L)

A
atbild:
21. februārī, 2018
Ekonomikas ministrija
Evita Urpena, Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
Valsts darba inspekcija
Megija Ekkerte, Sadarbības un attīstības nodaļas vecākā eksperte ārējo sakaru jautājumos

Diemžēl no jautājuma grūti saprast, kas tieši interesē attiecīgā jautājuma uzdevēju. Ja jautājuma uzdevēju interesē atbilde par normatīvajiem aktiem, kas attiecas uz kompresoru pirms to laišanas tirgū vai nodošanas lietošanā, tad uz kompresoru (ievērojot informāciju, kas Ekonomikas ministrijai ir zināma par šī kompresora tehniskajiem parametriem un uzbūvi) varētu attiekties šādi normatīvie akti:

Ministru kabineta 2008. gada 25. marta noteikumi Nr. 195 “Mašīnu drošības noteikumi” (ES direktīva 2006/42/EC);

Ministru kabineta 2016. gada 12. aprīļa noteikumi Nr. 207 “Vienkāršu spiedtvertņu noteikumi” (ES direktīva 2014/29/EU);

Ministru kabineta 2016. gada 12. aprīļa noteikumi Nr. 209 “Iekārtu elektrodrošības noteikumi” (ES direktīva 2014/35/EU);

Ministru kabineta 2016. gada 12. aprīļa noteikumi Nr.208 “Iekārtu elektromagnētiskās saderības noteikumi” (ES direktīva 2014/30/EU).

Minētie noteikumi nosaka, ka pirms iekārtas laišanas tirgū vai nodošanas lietošanā iekārtai ir jābūt veiktai atbilstības novērtēšanai, kas apliecina, ka iekārta atbilst noteikumos noteiktajām būtiskajām prasībām. Balstoties uz to, ražotājs sagatavo atbilstības deklarāciju un marķē iekārtu ar CE zīmi. 

Lai vairāk noskaidrotu par prasībām, kas attiecas uz kompresoru ražošanas stadijā, pirms tas tiek laists tirgū, lūdzu konsultēties ar Ekonomikas ministrijas pārstāvi Ediju Šaicānu (telefons – 67013143).

Valsts darba inspekcija attiecībā uz to, kādas prasības ir attiecināmas uz jau darbā, proti, lietošanā, esošu kompresoru, paskaidro, ka darbs ar gaisa kompresoru, tāpat kā darbs ar jebkuru citu darba aprīkojumu, pakļaujas vispārīgajām darba aizsardzības prasībām, kā, piemēram, MK noteikumiem Nr. 526 “Darba aizsardzības prasības, lietojot darba aprīkojumu”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas