E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10377
Lasīšanai: 2 minūtes
5
5

Vai slims valdes loceklis var parakstīt dokumentus?

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. septembrī, 2016
Sandra

Vai uzņēmuma īpašnieks, kurš ir arī vienīgais valdes loceklis šajā uzņēmumā un vienīgais darbinieks uzņēmumā, drīkst parakstīt dokumentus (rēķinus, līgumus) darba nespējas gadījumā (nav gultas režīms)? Vai pilnvara jānoformē citam cilvēkam, vai jāpieņem darbā kāds uz noteiktu stundu skaitu?

A
atbild:
27. septembrī, 2016
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Komercsabiedrības valdes loceklis savus pienākumus komercsabiedrībā var veikt gan uz darba līguma pamata, gan arī uz cita civiltiesiska līguma pamata.

Ja valdes loceklis savus pienākumus pilda uz darba līguma pamata, slimības gadījumā viņam rodas tiesības saņemt slimības naudu, ko aprēķina un izmaksā darba devējs par pirmajām 10 darbnespējas dienām, bet par laiku no darba nespējas 11. dienas līdz darbspēju atgūšanas dienai, bet ne ilgāku par 26 nedēļām – slimības pabalstu, ko piešķir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra.

Slimības naudas un slimības pabalsta izmaksas mērķis ir kompensēt darbiniekam algotā darbā zaudētus ienākumus sakarā ar slimību. Tāpēc darbinieks, kuram likumā noteiktā kārtībā izsniegta darbnespējas lapa, savus darba pienākumus neveic. Attiecībā uz valdes locekli, kurš nodarbināts uz darba līguma pamata, normatīvie akti nekādus izņēmumus neparedz, proti, arī valdes loceklis savus amata pienākumus neveic, t.sk. sabiedrības vārdā nepieņem lēmumus un neparaksta dokumentus.

Lai nodrošinātu komercsabiedrības darbību valdes locekļa slimības laikā, viņš var rīkoties dažādi, piemēram, pilnvarot kādu personu slēgt darījumus komercsabiedrības vārdā, izdodot šai personai pilnvaru vai prokūru, kā arī uz savas prombūtnes laiku pieņemt darbā citu darbinieku.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 128 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas