E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33899
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Darbiniekam ir tiesības uz nodarbinātības noteikumiem, kādi noteikti darba līgumā

J
jautā:
12. septembrī, 2024
Liene

Labdien! Esmu darbā pieņemta ar darba laiku 40 h nedēļā. Darba devējs atļāva, ja vēlas, piemēram, vasaras periodā, strādāt nepilnu darba laiku, tas ir, uz 0,75 slodzi. Ar veikala vadītāja atļauju es to izmantoju divus mēnešus. Man apsolīja, ka pēc tam varēšu strādāt nolīgto normālo darba laiku 40 h nedēļā, tomēr kopš augusta darba grafikā nav norādīts 40 h darba laiks. Izmaiņas par darba laika samazinājumu rakstveidā netika noformētas, es neesmu nekādu dokumentu parakstījusi. Vai darba devējs ir tiesīgs man vairs nenoteikt normālo darba laiku, kāds ir norādīts darba līgumā? 

A
atbild:
13. septembrī, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Nolīgtais darba laiks ir viena no Darba likuma 40. pantā noteiktajām obligātajām darba līguma sastāvdaļām.  

Tādējādi darba līgumā norāda nolīgto dienas vai nedēļas darba laiku, ja darbinieka darba grafiks ir pilnībā vai lielākoties paredzams.  

Ja ir nolīgts nepilns darba laiks un darba grafiks nav pilnībā vai lielākoties paredzams, norāda, ka darba grafiks ir mainīgs, kā arī ietver informāciju: par nolīgto darba laiku, kas ir garantētais apmaksātais darba laiks mēnesī; par to, kādā laikā darbinieks var veikt darbu vai viņam būtu pienākums veikt darbu; informāciju par minimālo paziņošanas laiku pirms darba uzsākšanas vai tā atsaukuma. 

Situācijā, kad darba devējam ir radusies nepieciešamība mainīt darba līguma noteikumus, tai skaitā nolīgto darba laiku, nosakot nepilnu darba laiku (tostarp uz noteiktu laikposmu), darba devējam jāizsaka darbiniekam piedāvājums grozīt darba līgumu, ievērojot Darba likuma 97. vai 98. pantā paredzēto kārtību. 

Saskaņā ar Darba likuma 97. pantu darbinieks un darba devējs var grozīt darba līgumu, savstarpēji vienojoties. Ja darbinieks piekrīt un paraksta vienošanos par darba līguma grozījumiem, tai ir juridisks spēks un tā ir uzskatāma par sākotnējā darba līguma sastāvdaļu. Bez darbinieka piekrišanas, neveicot rakstveida grozījumus darba līgumā, darba devējs nav tiesīgs mainīt darba tiesisko attiecību noteikumus. 

Jums var ieteikt vērsties pie darba devēja un situāciju par nodarbinātību atbilstoši darba līguma noteikumiem atrisināt pārrunu ceļā. Ja izmaiņas darba līgumā nav veiktas, jums ir tiesības prasīt darba devējam nodrošināt  darba līgumam atbilstošus nodarbinātības noteikumus.  

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 99 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas