E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3449
Lasīšanai: 2 minūtes
7
7

Atteikties no mantojuma par labu citai personai nevar

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. janvārī, 2014
Marts Kalns

Kāda ir kārtība, lai persona, kurai šīs personas māte testamentā novēl dzīvokli, atteiktos no tā? Ja šai personai ir bērns un māsa, vai teorētiski šīs personas māsai arī jāatsakās no dzīvokļa mantošanas tiesībām, lai dzīvokļa mantošana pienāktos šīs personas bērnam?

A
atbild:
07. janvārī, 2014

Tiesības atteikties no mantojuma par labu kādai personai Civillikums neparedz.

Mantojumu var tikai atraidīt, taču mantojumu atraidījušās personas lejupējie radinieki (bērni) saskaņā ar mantojuma tiesību normām aicināti mantot netiek.

Procesuālā kārtība Jūsu aprakstītajā situācijā varētu būt šāda: ja persona atraidīs mantojumu, kas novēlēts ar testamentu, notārs aicinās pieteikties likumiskos mantiniekus. Ja mantojumu atraidīs arī māsa, diemžēl viņas bērns nevarēs pieteikties mantojumam, jo likums paredz kārtību - kamēr ir dzīvi augšupējie, lejupējie mantinieki mantot nevar.

Ja ir vēlme mantojumu nodot māsas bērnam, šajā situācijā visprātīgāk būtu mantojumu pieņemt un, noslēdzot dāvinājuma līgumu, uzdāvināt to māsas bērnam. 

E-konsultācijai klāt pievienotajos skaidrojumos lasiet vairāk par testamentārās, likumiskās mantošanas kārtību un dāvinājuma līguma noslēgšanu.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 93 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas