SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
12. septembrī, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Labklājība
6
6

Papildināti Goda ģimenes apliecības programmas noteikumi

Stājas spēkā 12.09.2024.

FOTO: Freepik.

Latvijas Goda ģimenes apliecības programmā ir iekļauts plašāks ģimeņu loks. Turpmāk apliecību varēs saņemt ātrāk un ērtāk. Tiks izmantoti automatizēti procesi informācijas iegūšanai un apmaiņai ar iesaistītajām pusēm. Procesa regulējumam izdoti informācijas sistēmu noteikumi.  

Pilnveidotajam regulējumam pieņemti jauni Ministru kabineta 2024. gada 10. septembra noteikumi Nr. 598 “Latvijas Goda ģimenes apliecības programmas īstenošanas kārtība” un noteikumi Nr. 601 “Valsts atbalsta programmas "Latvijas Goda ģimenes apliecības programma" informācijas sistēmas noteikumi”, kas stājas spēkā 12. septembrī. 

Līdz ar jaunā normatīvā regulējuma stāšanos spēkā samazinās termiņš, kurā jāpieņem lēmums par apliecības piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt, jo nepieciešamo datu apstrāde notiks automatizētā veidā, pēc iespējas izmantojot piekļuvi dažādām informācijas sistēmām. 

Patlaban Sabiedrības integrācijas fonds (SIF) lēmumu pieņem 14 dienu laikā no personas iesnieguma saņemšanas dienas. Turpmāk lēmumu par apliecības piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt SIF pieņems tajā pašā dienā, kad persona būs iesniegusi iesniegumu vai, ja vajadzēs iegūt papildu informāciju,  10 darbdienu laikā. 

Samazināsies arī laiks, kādā tiks izgatavota un nosūtīta apliecības plastikāta karte, ja persona vēlēsies saņemt apliecību šajā formātā. SIF piecu darbdienu laikā no lēmuma pieņemšanas nodrošinās apliecības plastikāta kartes izgatavošanu un nosūtīšanu personai vai informēšanu par iespējām to saņemt. Pašreiz plastikāta apliecību  izgatavo un nosūta 10 darbdienu laikā. 

Goda ģimenes apliecība, kas izsniegta pirms jauno noteikumu spēkā stāšanās dienas, ir derīga līdz apliecībā norādītā derīguma termiņa beigām. 

Digitālo apliecību paredzēts izsniegt uzreiz, kolīdz SIF būs pieņēmis lēmumu par tās piešķiršanu. 

Apliecības derīguma termiņš būs garāks nekā līdz šim. Turpmāk SIF apliecību izsniegs: 

  • uz pieciem gadiem personai, kuras aprūpē vai kuras ģimenē ir šo noteikumu 4. punktā minētie trīs vai vairāk bērni vai pilngadīgās personas, kas nav sasniegušas 24 gadu vecumu; 
  • līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai – bērnam  un pilngadīgai personai, kura nav sasniegusi 24 gadu vecumu.

Patlaban  apliecību izsniedz uz  vienu vai trijiem gadiem  atkarībā no personas aprūpē vai tās ģimenē esošo bērnu un pilngadīgo personu vecuma; uz bērnam noteikto invaliditātes termiņu vai uz pilngadīgai personai noteikto I vai II invaliditātes grupas invaliditātes termiņu. 

Programmā ir iekļautas papildu mērķgrupas. Goda ģimenes apliecību varēs saņemt arī gadījumos, kad personas aprūpē vai tās ģimenē ir trīs bērni vai vairāk bērnu un pilngadīgas personas, kuras nav sasniegušas 21 gada vecumu vai, ja tās iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību, 24 gadu vecumu un kuras, pamatojoties uz pašvaldības sociālā dienesta izvērtējumu, uzturas pie aizbildņa vai audžuģimenē. 

Apliecību piešķirs arī tad, ja ģimenē ir pilngadīga persona, kura nav sasniegusi 24 gadu vecumu un pilda valsts aizsardzības militāro dienestu, kas ilgst 11 mēnešus, Nacionālo bruņoto spēku regulāro spēku vai Latvijas Republikas Zemessardzes vienībā vai pilda valsts aizsardzības civilo dienestu, kas ilgst 11 mēnešus. 

Sabiedrības integrācijas fonds var sekot līdzi tam, vai apliecības turētāji vēl aizvien atbilst Latvijas Goda ģimenes statusam. Ministru kabineta noteikumos paredzēts, ka SIF ne retāk kā reizi gadā izgūst datus tiešsaistē no attiecīgajām informācijas sistēmām (no  Fizisko personu reģistra, Valsts izglītības informācijas sistēmas, Invaliditātes informatīvās sistēmas, Uzturlīdzekļu garantiju fonda iesniedzēju un parādnieku reģistra, Aizsardzības ministrijas izveidotās un uzturētās valsts informācijas sistēmas, kurā veic valsts aizsardzības dienestam pakļauto pilsoņu, pilsoņu, kuri brīvprātīgi pieteikušies valsts aizsardzības  dienestam, un valsts aizsardzības dienestā iesaukto pilsoņu reģistrāciju un uzskaiti, sociālā dienesta  pašvaldību sociālo dienestu informācijas sistēmas, kurā tiek uzkrāti dati par sociālās palīdzības un sociālo pakalpojumu administrēšanu), lai pārbaudītu personas sniegto ziņu aktualitāti.

Apliecības īpašniekiem ir iespēja saņemt atlaides, izmantojot pakalpojumus, kurus piedāvā valsts, pašvaldības un privātie uzņēmumi Latvijā, norāda Labklājības ministrija. Plašāka informācija pieejama SIF tīmekļvietnē šeit. 

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI