E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33677
Lasīšanai: 3 minūtes

Valsts darba inspekcijā var vērsties arī anonīmi

J
jautā:
23. augustā, 2024
Igors

Rakstu jums par jau atvērto Depo Mārupē. Tur strādā mana sieva. Viņa pati nevar rakstīt sūdzību, jo būs problēmas, ja kāds par to uzzinās. Kad viņa taisījās tur strādāt, bija normāli darba noteikumi. Bet, kad sākās jau reāls darbs, procesā viss izmainījās. Gan darba grafiks nav tāds, kādu solīja, gan alga nav tā, ko solīja. Darbiniekus vispār nerespektē, kasieres strādā pa piecām darba dienām no vietas, kas neatbilst līgumā rakstītajam. Tur ir vēl daudz citu pārkāpumu. 

A
atbild:
28. augustā, 2024
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Ievērojot darba tiesisko attiecību privāttiesisko raksturu, darbinieka aizskarto tiesību vai ar likumu aizsargāto tiesību aizskārumu sākumā jācenšas risināt uzņēmuma iekšienē. Proti, saskaņā ar Darba likuma 94. panta pirmo daļu darbiniekam ir tiesības savu aizskarto tiesību vai interešu aizsardzības nolūkā iesniegt sūdzību uzņēmumā attiecīgi pilnvarotai personai. Šī panta otrajā daļā noteikts, ka sūdzību izskata un atbildi par pieņemto lēmumu sniedz nekavējoties, bet ne vēlāk kā septiņu dienu laikā pēc sūdzības saņemšanas. Sūdzībai būtu jāsatur darbinieka likumīgo tiesību un interešu, kuru aizsardzībai viņš vērsies ar sūdzību pie darba devēja, aizskāruma apraksts un lūgums šo aizskārumu novērst. Saskaņā ar Darba likuma 94. panta trešo daļu nav pieļaujama jebkādu nelabvēlīgu seku radīšana darbiniekam sakarā ar sūdzības iesniegšanu un izskatīšanu atbilstoši minētā panta noteikumiem. 

Tāpat darbiniekam savu aizskarto tiesību aizsardzības nolūkā ir tiesības ar iesniegumu vērsties Valsts darba inspekcijā, lai tā pārbaudītu uzņēmumu.

Ziņojumu var iesniegt gan elektroniski, nosūtot to Valsts darba inspekcijai uz e-pasta adresi vdi@vdi.gov.lv, gan rakstveidā, nosūtot to pa pastu uz adresi K. Valdemāra iela 38 k-1, Rīga, LV-1010. Tāpat iesniegumu var nosūtīt pa pastu reģionālajai Valsts darba inspekcijai, kas veic uzraudzību teritorijā, kurā tiek veikti darba pienākumi. Detalizētāka kontaktinformācija pieejama šeit

Darbiniekam nav ierobežotas tiesības vērsties Valsts darba inspekcijā ar anonīmu ziņojumu par iespējamajiem darba tiesiskās attiecības vai darba aizsardzību regulējošo normatīvo aktu prasību pārkāpumiem darba vietā.  

Lai ziņojumu iesniegtu anonīmi, jāizvēlas tiešsaistes formas, kas pieejamas Valsts darba inspekcijas tīmekļvietnes www.vdi.gov.lv sadaļā “Ziņo VDI”, atzīmējot atbilstošo ziņojuma tēmu – “par nereģistrēto nodarbinātību” vai “par nedrošu darba vidi” – un aizpildot nepieciešamo informāciju. 

Iegūstot ziņas par iespējamu administratīvo pārkāpumu, Valsts darba inspekcijas amatpersonas normatīvajos aktos noteiktās kompetences ietvaros pārbaudīs šīs ziņas. Ja ziņojums tiek sniegts anonīmi, tad rakstiska atbilde par pārbaudes rezultātu ziņotājam netiek sniegta. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 136 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas