E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33719
Lasīšanai: 3 minūtes

Jāapgūst vismaz lauksaimniecības pamatzināšanas

J
jautā:
26. augustā, 2024
Jānis

Labdien! Manai meitai ir mazo zemnieku projekts (15 000 eiro), kas šogad beidzas. Visi vajadzīgie rādītāji ir izpildīti, bet viņai nav izglītības lauksaimniecības jomā. Vai tas nozīmē, ka viņai neatmaksās 3000 eiro? Vai būs citas sankcijas? Varbūt der tēva vai viņas dēla izglītība lauksaimniecībā? Paldies!

A
atbild:
28. augustā, 2024

Atbalstu mazajām lauku saimniecībām nosaka Ministru kabineta 2015. gada 9. jūnija noteikumi Nr. 292 “Valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas kārtība pasākuma “Lauku saimniecību un uzņēmējdarbības attīstība” apakšpasākumā “Atbalsts uzņēmējdarbības uzsākšanai, attīstot mazās lauku saimniecības” ”. 

Noteikumu 9.3. apakšpunkts noteic, ka atbalsta saņēmējam nepieciešama augstākā vai vidējā profesionālā lauksaimniecības izglītība vai apgūtas lauksaimniecības pamatzināšanas vismaz 160 stundu apjomā, vai ir atbilstoša vismaz piecu gadu darba pieredze lauksaimniecības jomā. Ja minētā izglītība nav iegūta, tad darījumdarbības plāna īstenošanas laikā tiek apgūtas lauksaimniecības pamatzināšanas vismaz 160 stundu apjomā. 

Tas nozīmē, ka jūsu meitai jāiziet lauksaimniecības kursi vismaz 160 stundu apmērā līdz darījumdarbības plāna īstenošanas beigām. Jūsu meitai obligāti nav jāiegūst izglītība lauksaimniecības jomā (augstākā vai vidējā profesionālā lauksaimniecības izglītība). 

Kursus lauksaimniecībā var apgūt dažādās iestādēs, piemēram, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrā vai Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē. Tos var apgūt par vairākiem tematiem, un viens kurss var būt arī īsāks par 160 stundām. Atbalsta pretendents ar pamatojošajiem dokumentiem apliecina, ka apgūti kursi vismaz 160 stundu apjomā. 

Ja atbalsta saņēmēja ir jūsu meita, tad nederēs radinieka (tēva, dēla) iegūtā lauksaimniecības izglītība. 

Noteikumu 40. punkts paredz, ka Lauku atbalsta dienests ir tiesīgs pieprasīt saņemtā atbalsta atmaksu pilnā vai daļējā apmērā, ja atbalsta pretendents nav ieguvis šo noteikumu 9.3. apakšpunktā minēto izglītību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 136 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas