DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. septembrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

VID Nodokļu un muitas policija lūdz uzsākt kriminālvajāšanu pret zemnieku saimniecības īpašnieku par “aplokšņu algu” izmaksu  

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde 2024. gada augustā Nodokļu un muitas lietu prokuratūrai nosūtījusi kriminālprocesu kriminālvajāšanas uzsākšanai pret vienu personu par “aplokšņu algu” izmaksu. 

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka zemnieku saimniecības īpašnieks laika periodā no 2021. gada decembra līdz 2022. gada martam darbiniekiem izmaksāja grāmatvedības uzskaitē neuzrādītu darba samaksu vairāk kā 12 000 eiro apmērā, tādejādi nodarot valstij zaudējumus vairāk nekā 10 000 eiro apmērā.  

Kriminālprocess 2024. gada augustā nosūtīts kriminālvajāšanas uzsākšanai pēc noziedzīgu nodarījumu pazīmēm, kas paredzētas Krimināllikuma 2171. pantā par darba samaksas noteikumu pārkāpšanu, izmaksājot grāmatvedības uzskaitē neuzrādītu darba samaksu. Kriminālvajāšanu lūgts uzsākt pret vienu personu. 

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 19. pantu neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā. 

Valsts ieņēmumu dienests aicina iedzīvotājus ziņot par gadījumiem, kad tiek izmaksātas “aplokšņu” algas, zvanot uz VID bezmaksas anonīmo uzticības tālruni + 371 80009070 vai rakstot uz  e-pasta adresi: parkapumi@vid.gov.lv 

Aicinām iedzīvotājus apzināties, ka “aplokšņu” algu gadījumā par viņiem netiek veiktas sociālās iemaksas un tas negatīvi ietekmē viņu iespējas nākotnē saņemt vecuma pensiju, kā arī citus valstī noteiktos sociālos pakalpojumus.  

VID atgādina! 

2024.gada 25.janvārī Ministru kabinets apstiprināja Ēnu ekonomikas ierobežošanas plānu 2024.– 2027. gadam, kurā ir iekļauti vairāki pasākumi nezināmās izcelsmes skaidras naudas aprites mazināšanai un “aplokšņu algu” izmaksu ierobežošanai. Plānā būtiska uzmanība ir pievērsta iestāžu savstarpējai sadarbībai, t.sk. veicot skaidras naudas plūsmas monitoringu ar akcentu uz nezināmās izcelsmes skaidru naudu. Vienlaikus, lai uzlabotu naudas plūsmas caurskatāmību, ir paredzēts noteikt par primāro algas izmaksas veidu bezskaidras naudas maksājumu, kā arī atrunāt pienākumu darba devējam informēt VID par faktu, ka darbiniekam darba alga tiek izmaksāta skaidrā naudā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru

Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas, terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas (NILLTPFN) sistēma

Nacionālais NILLTPF risku novērtēšanas ziņojums par 2020.–2022. gadu (NRA 2023)
Nacionālā finanšu noziegumu novēršanas un apkarošanas stratēģija (apstiprināta 10.01.2024.)

NILLTPFN pasākumu plāns 2024.–2026. gadam (spēkā no 02.05.2024)

 

 

12 rīcības virzieni:

1. Riski, politika un koordinācija

2. Starptautiskā sadarbība

3. Finanšu sektors

4. Nefinanšu sektors

5. Juridiskās personas un veidojumi

6. Finanšu izlūkošana

7. Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas izmeklēšana un kriminālvajāšana

8. Konfiskācija

9. Terorisma finansēšanas izmeklēšana un kriminālvajāšana

10. Terorisma finansēšanas preventīvie pasākumi un finanšu sankcijas

11. Proliferācijas finansēšanas finanšu sankcijas

12. Starptautiskās un nacionālās sankcijas

ĪSUMĀ

Finanšu noziegumi un noziedzīgi iegūtu līdzekļu atrašanās civiltiesiskajā apritē ne tikai ļauj noziedzniekiem gūt labumu no izdarītajiem noziedzīgajiem nodarījumiem, bet kropļo tirgu un likumīgu uzņēmējdarbību, apdraud nacionālo un starptautisko drošību, kā arī valsts starptautisko reputāciju.


Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas ekspertu komiteja “Moneyval” 2018. gada 23. augustā publicēja  5. kārtas ziņojumu, kurā novērtēti Latvijā īstenotie NILLTFN pasākumi. No 11 vērtētajām jomām astoņās rādītājs tika novērtēts kā viduvējs, bet divās – zems.

Atbilstoši “Moneyval” novērtēšanas procedūras noteikumiem Latvijai tika piemērota pastiprināta uzraudzība. 


LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI