DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. augustā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Noziedzība

Pabeigta izmeklēšana kriminālprocesā par sutenerismu personu grupā

Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības smago un sērijveida noziegumu apkarošanas pārvaldes 4. nodaļa šā gada jūlija beigās pabeidza izmeklēšanu kriminālprocesā par sutenerismu un bordeļa uzturēšanu personu grupā iedzīvošanās nolūkā, cilvēktirdzniecību, kā arī par noziedzīgā ceļā iegūtu finanšu līdzekļu legalizāciju, ja tas izdarīts lielā apmērā. Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka aizdomās turētās personas organizējušas seksuālu pakalpojumu sniegšanu kādā bordelī Rīgā.

Par minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu aizdomās tiek turētas divas personas – 53 gadus vecs vīrietis un 41 gadu veca sieviete. Personas iedzīvošanās nolūkā koordinēja bordelī strādājošo personu darbu, kontrolējot klientu skaitu, nosakot seksuālo pakalpojumu izcenojumu un iekasējot daļu no prostitūcijā iegūtās peļņas. Tāpat šīs personas arī veica citas darbības, nodrošinot nepārtrauktu bordeļa darbības funkcionēšanu. Tādējādi tika izdarīts noziedzīgs nodarījums, kas paredzēts Krimināllikuma 165. panta otrajā daļā.

Personas skaidrā naudā iegūtos līdzekļus regulāri ieskaitīja savos bankas kontos, šādā veidā mainot noziedzīgi iegūto līdzekļu atrašanās vietu un piederību, nolūkā slēpt šo līdzekļu noziedzīgo izcelsmi. Noziedzīgā ceļā iegūtie finanšu līdzekļi, lai slēptu un maskētu to noziedzīgo izcelsmi, tika apvienoti ar paša likumīgajiem ienākumiem, iegādājoties nekustamos un kustamos īpašumus, kā arī izlietojot noziedzīgos līdzekļus nekustamo īpašumu remontam, pašpatēriņam. Tādējādi veikta noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācija, maskējot līdzekļu patieso raksturu un izcelsmi, kas saistāma ar noziedzīga nodarījuma – sutenerisma izdarīšanu.

Izmeklēšanas gaitā tika iegūtas ziņas, ka viena no aizdomās turētām personām izmantoja prostitūtu atkarību no viņa un ievainojamības stāvokli, ņemot vērā viņu nabadzību, iztikas līdzekļu nepieciešamību un atkarību no narkotiskām vielām, kā arī apstākļus, ka personām nav citas reālas vai pieņemamas izvēles, kā vien pakļauties seksuālai ekspluatācijai. Bez tam prostitūtas personu apliecinošie dokumenti tika glabāti pie aizdomās turētā, kā parādu garantija. Rezultātā personas bija spiestas turpināt nodarboties ar prostitūciju, sniedzot klientiem seksuālus pakalpojumus par samaksu, daļu no nopelnītās naudas atdodot bordeļa saimniekam, tādējādi personas iesaistītas nepārtrauktā parādu jūgā. Minētās darbības tika kvalificētas pēc Krimināllikuma 154.1 panta pirmās daļas – cilvēktirdzniecība.

Valsts policija aizturēja abas aizdomās turētās personas. Jāpiemin, ka vīrietis jau iepriekš ir vairākas reizes sodīts par sevišķi smagu noziegumu izdarīšanu.

Pirmstiesas izmeklēšanas procesā savākti pietiekami pierādījumi aizdomās turētā vīrieša saukšanai pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 165. panta otrajā daļā, 195. panta trešajā daļā, 154.1 panta pirmajā daļā un 163.1 pantā paredzēto noziedzīgo nodarījumu sastāvu pazīmēm, un aizdomās turētās sievietes saukšanai pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma

165. panta otrajā daļā un 195. panta trešajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu sastāvu pazīmēm.

Uzlikti aresti kustamai un nekustamai mantai par kopējo summu vairāk nekā 120 000 eiro apmērā.

Sākotnēji tiesa vienai aizdomās turētajai personai piemēroja drošības līdzekli apcietinājumu, kas vēlāk tika mainīts uz drošības līdzekli, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu.

Šā gada 26. jūlijā kriminālprocess nosūtīts uz Daudznozaru specializēto prokuratūru kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Valsts policija atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru

Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas, terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas (NILLTPFN) sistēma

Nacionālais NILLTPF risku novērtēšanas ziņojums par 2020.–2022. gadu (NRA 2023)
Nacionālā finanšu noziegumu novēršanas un apkarošanas stratēģija (apstiprināta 10.01.2024.)

NILLTPFN pasākumu plāns 2024.–2026. gadam (spēkā no 02.05.2024)

 

 

12 rīcības virzieni:

1. Riski, politika un koordinācija

2. Starptautiskā sadarbība

3. Finanšu sektors

4. Nefinanšu sektors

5. Juridiskās personas un veidojumi

6. Finanšu izlūkošana

7. Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas izmeklēšana un kriminālvajāšana

8. Konfiskācija

9. Terorisma finansēšanas izmeklēšana un kriminālvajāšana

10. Terorisma finansēšanas preventīvie pasākumi un finanšu sankcijas

11. Proliferācijas finansēšanas finanšu sankcijas

12. Starptautiskās un nacionālās sankcijas

ĪSUMĀ

Finanšu noziegumi un noziedzīgi iegūtu līdzekļu atrašanās civiltiesiskajā apritē ne tikai ļauj noziedzniekiem gūt labumu no izdarītajiem noziedzīgajiem nodarījumiem, bet kropļo tirgu un likumīgu uzņēmējdarbību, apdraud nacionālo un starptautisko drošību, kā arī valsts starptautisko reputāciju.


Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas ekspertu komiteja “Moneyval” 2018. gada 23. augustā publicēja  5. kārtas ziņojumu, kurā novērtēti Latvijā īstenotie NILLTFN pasākumi. No 11 vērtētajām jomām astoņās rādītājs tika novērtēts kā viduvējs, bet divās – zems.

Atbilstoši “Moneyval” novērtēšanas procedūras noteikumiem Latvijai tika piemērota pastiprināta uzraudzība. 


LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI