DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. februārī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma

Motivēts lēmums lietā par izvairīšanos no nodokļu nomaksas būs 28.februārī

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Senāta Krimināllietu departaments šodien pagarināja pilna nolēmuma sagatavošanas termiņu krimināllietā apsūdzībā par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju. Sakarā ar to, ka nolēmuma sagatavošanai, tostarp redakcijas saskaņošanai, lietā, kas izskatīta mutvārdu procesā paplašinātā tiesas sastāvā, nepieciešams ilgāks laiks, Senāts noteica, ka nolēmums būs pieejams 28.februārī.

Senāts lietu paplašinātā – piecu tiesnešu sastāvā – izskatīja un pasludināja saīsināto lēmumu 1.februārī, atstājot negrozītu Rīgas apgabaltiesas spriedumu.

Šī ir pirmā lieta, kuru pēc Kriminālprocesa likuma grozījumu spēkā stāšanās, Senāta Krimināllietu departaments izskatīja paplašinātā tiesnešu sastāvā.

Izskatāmā lieta ir par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju. Ar Rīgas apgabaltiesas spriedumu apsūdzētā persona atzīta par vainīgu un sodīta pēc Krimināllikuma 218.panta otrās daļas par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, samazinot un slēpjot ar nodokli apliekamo objektu  , ar ko valstij nodarīti zaudējumi lielā apmērā; pēc Krimināllikuma 195.panta trešās daļas par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās un lielā apmērā; pēc Krimināllikuma 275.panta otrās daļas par dokumentu, kas piešķir tiesības un atbrīvo no pienākuma, viltošanu mantkārīgā nolūkā, radot būtisku kaitējumu pārvaldības kārtībai un ar likumu aizsargātām personas tiesībām un interesēm. Sods noteikts brīvības atņemšana uz 3 gadiem nosacīti.

Minētā lieta mutvārdu procesā tiek izskatīta paplašinātā tiesnešu sastāvā, jo tai var būt īpaša nozīme likuma normu interpretēšanā. Senātā izvērtējams jautājums kā norobežot Krimināllikuma 218.panta otrajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu par izvairīšanos no nodokļu nomaksas no Krimināllikuma 195.panta trešajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, ja šīs darbības izdarītas vienlaicīgi. Proti, izšķirams, kurā brīdī uzņēmuma rīcībā esošie legālie finanšu līdzekļi noziedzīgu darbību rezultātā kļūst par noziedzīgi iegūtiem līdzekļiem.

Lieta Nr. SKK-1/2023 (12507000710).

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI