VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
02. septembrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Intervija
TĒMA: Labklājība
14
14

Sociālā apdrošināšana – valsts un katra paša atbildība

LV portālam: INESE ŠMITIŅA, VSAA direktore
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijā aptuveni viens miljons iedzīvotāju saņem maksājumus no speciālā jeb sociālā budžeta. No šī budžeta ik mēnesi izmaksā gan pabalstus, gan pensijas. Budžeta ieņēmumus nodrošina nodokļu maksātāji, kuri veic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. Valsts ar likumu tās ir noteikusi kā obligātu pienākumu darba ņēmējiem, darba devējiem un pašnodarbinātajiem. Pienākumam pretī ir valsts garantētas tiesības: saņemt atbalstu, kad piemeklē slimība vai ir zaudēts darbs un – arī jaukos brīžos – kad piedzimst bērniņš. Ar iemaksām darba mūžā tiek sakrāta pensija nākotnei. Bet visas tiesības uz sociālās apdrošināšanas pakalpojumiem pilnā apmērā var iegūt tikai tad, ja ir izpildīts pienākums. Par to, kāpēc ir svarīgi veikt sociālās iemaksas, saruna ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras direktori Inesi Šmitiņu.

Noklausoties sarunu, uzzināsiet:

  • Kādus papildu pabalstus VSAA izmaksāja Covid-19 izraisītās krīzes skartajiem iedzīvotājiem ārkārtējās situācijas laikā, un kādus pabalstus aģentūra turpina maksāt?
  • Tomēr ir bijušas situācijas, kad kādu pabalstu cilvēks nesaņēma. Kāpēc?
  • Kādas prasības līdzdalībai sociālajā apdrošināšanā no 1. septembra noteiktas tiesībām uz maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstu? Kāpēc šādas izmaiņas un iemaksu kvalifikācijas periods jeb solidāra līdzdalība ir būtiska?
  • Kam īpaši ir jāpievērš uzmanība un kas jāzina, ja vecāki vēlas saņemt sociālās apdrošināšanas pabalstus tad, kad bērniņš nāk pasaulē?
  • Kāpēc tik maz jaundzimušo bērnu tēvu izmanto tēva atvaļinājumu un paternitātes pabalstu?
  • Kādas ir ikviena iedzīvotāja iespējas noskaidrot savas tiesības uz pakalpojumiem?
  • Nodarbinātie, kuri daļu algas saņem aploksnē, samazina savu sociālo drošību. Vai to apzinās arī jaunā darba ņēmēju paaudze?
  • Daudzi Latvijas iedzīvotāji strādā citās Eiropas Savienības (ES) valstīs. Arī atgriežoties mājās, var izmantot savas tiesības uz sociālo apdrošināšanu, ko paredz sociālās drošības sistēmas koordinēšana ES dalībvalstīs. Kāpēc arī katram pašam jābūt informētam par savu sociālās apdrošināšanas situāciju, jau saņemtajiem un vēl iespējamajiem pakalpojumiem?

Sarunā plašāk tiek aplūkots likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” regulējums pabalstu tiesību noteikšanai vecākiem.

Raidieraksts “Kā likums!” ir pieejams LV portālā, kā arī platformās “Podbean”, “Spotify”, “Apple” un “Google Podcasts”.

***
Šajā publikācijā paustais intervētās personas viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
14
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI